1 de 10
UNIVERSITAT

El col·legi Mare Molas de Reus, al programa formatiu «Repte Experimenta» de la URV

A banda, hi prenen part més de 40 altres centres educatius del país

Canalla de centres educatius de 16 comarques prenen part al programa de la URV | Cedida
per M.B., Reus, Catalunya | 11 de gener de 2022 a les 07:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Deu centres d’educació secundària han estat seleccionats d’entre 44 centres de 16 comarques catalanes per participar en el programa Repte Experimenta per als cursos 2022-2024. La finalitat del programa és l’acompanyament de les escoles i instituts perquè potenciïn l’experimentació científica a les seves aules partint d’aprenentatges basats en el learn by doing que afavoreixen la motivació dels alumnes i generen coneixements més profunds. A Reus, el centre que hi participa és el Mare Molas.

Els més de 1.600 alumnes de 1r i 2n d’ESO dels centres seleccionats (cinc públics i cinc concertats) que passaran pel programa en dos cursos, comptaran amb el suport de científics en actiu que els guiaran en el disseny i la realització d’experiments científics fets amb materials casolans. Per primera vegada, i gràcies a l’aliança amb la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar, el programa impulsat per la Universitat Rovira i Virgili també arribarà a la província de Barcelona. Les dues institucions barcelonines, junt amb la URV, l’Institut Català d’Investigació Química i empreses padrines del sector químic i biotecnològic, garantiran els dos centenars de professionals de l’àmbit de la ciència que acompanyaran els alumnes en el seu bateig experimental.

El programa Repte Experimenta es desenvolupa en quatre sessions de dues hores cadascuna i amb grups reduïts, sempre de la mà d’un padrí o padrina científica del món acadèmic o empresarial que els ajuda a entendre el fonament científic del seu experiment. Com a resultat, cada grup genera un vídeo i una memòria amb què competirà amb la resta.

Els centres seleccionats pels cursos 2022-2024 són l’IE Mediterrani, el Col·legi Lestonnac l’Ensenyança i el Col·legi Santa Teresa de Jesús (tots tres ubicats a la ciutat de Tarragona); l’Institut d’Altafulla, l’Institut de Torredembarra i el centre Maria Rosa Molas de Reus. A les Terres de l’Ebre, participarà el Col·legi Teresià de Tortosa.

Cada centre selecciona els millors grups que, a través dels Tallers Experimenta, apropen l’experimentació a la seva vegada a alumnes de 5è i 6è de primària del propi centre o d’un centre adscrit, potenciant així la interacció entre l’alumnat i la divulgació de les STEM entre els més joves. A més, com a cloenda, la Fira Experimenta presenta al públic familiar els 30 experiments seleccionats entre tots els centres, i s’atorguen els Premis Experimenta als tres millors equips de joves divulgadors científics. 
Participació