1 de 10
LITERATURA

«Cazando al Chapo», les aventures d'Andrew Hogan i Douglas Century

Una imatge del Chapo Guzmán | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 7 de gener de 2022 a les 10:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sembla que després de ser extradit als Estats Units l'any 2017, el gran capo de la droga Joaquin Guzmán Loera ja no ha tornat a protagonitzar cap més escapada sonada i es manté a la presó. En qualsevol cas, si voleu conèixer la vida i miracles del Chapo Guzmán, que ha inspirat narcocorridos, pel·lícules, llibres i sèries, només cal que aneu al catàleg de l'editorial Harper Collins on trobareu un llibre dels que ajuden a entendre molt millor el costat fosc del camí i tot allò que implica, sigui a una banda o a l'altra. Cazando al Chapo és la crònica detallada i personalíssima que explica el setge i la captura de l'agència nord-americana de la lluita contra la droga, la DEA, personalitzada en l'agent Andrew Hogan (que manté en secret la seva identitat) i redactada pel prestigiós periodista canadenc Douglas Century.

Century escriu habitualment en publicacions com The New York Times, Bilboard, Rolling Stone, The Guardian o Blender i la seva feina s'ha centrat sempre en temes com les bandes, el crim organitzat, investigacions secretes i, en aquesta ocasió, és l'encarregat de posar en solfa el relat de l'agent de policia que va seguir l'ascens i la caiguda de Joaquín Archibaldo Guzmán Lorea, el conegut, perseguit però també admirat i reverenciat Chapo Guzmán.

Guzmám, sorgit del no-res va anar pujant en l'escalafó social del món de la droga i fins i tot la prestigiosa revista Forbes, el va incloure en la seva llista de milionaris on el requisit mínim és tenir mil milions de dòlars. De mica en mica va esdevenir una d'aquelles personalitats que despertava rebuig i admiració a parts iguals. Considerat com l'enemic públic número 1 per part de les autoritats dels Estats Units, era també un gran benefactor de la seva gent i, a més de convertir el Cartel de Sinaloa en un dels eixos de la droga a nivell internacional també ajudava els petits pobles de la seva àrea d'influència i tenia una gran presència social en molts àmbits.

Pas a pas es va convertir en tot un personatge, en un d'aquells que si els veus com a protagonista d'una pel·lícula o d'una sèrie, et faria pensar a l'instant que tot plegat era una gran exageració dels guionistes, però que en la vida real funcionen sense entrebancs ni escletxes. Venerat pels seus, que el consideraven un veritable salvador, un heroi que els apartava de la misèria i els regalava projecció econòmica i social, la seva personalitat el va convertir en un fenomen mundial. Tot i viure amagat i protegit, el seu compte de Twitter era quasi d'obligat seguiment. De fet, li va servir per avançar una de les seves fugues de la presó i era el mitjà de comunicació que utilitzava per enviar al món les seves reflexions i els seus pensaments. El 8 de gener de 2016 va tornar a ser capturat i el van deportar als Estats Units el 19 de gener de 2017. Afirmava haver assassinat més de 3.000 persones i un dels seus projectes era fer una gran pel·lícula de la seva vida.

El llibre explica la feina dels agents, una tasca perillosa que els porta a infiltrar-se a l'interior de l'organització criminal i des d'allí, jugant-se la vida a cada moviment, mirar d'anar desarticulant les estructures de tràfic de droga internacional del cartel de Sinaloa i propicia la captura dels seus dirigents, entre ells el totpoderós Chapo Guzmán. Una tasca titànica i molt, molt complicada, plena de perills i de llargues hores de seguiments que sovint es desmuntaven en un segon. Rastrejar mòbils a través d'una complicada i complexa xarxa de pantalles mirall destinades a preservar i a ocultar el líder i els seus lloctinents més directes, canvis de número cada quinze dies i una extensa xarxa de suborns i/o amenaces que abastava des dels peons a les més altes esferes i que podia convertir qualsevol contacte fora del cercle més restringit en una possibilitat més que probable de malmetre qualsevol operació.

El llibre és un autèntic thriller carregat d'acció, intriga i emoció tot i que quan el llegeixes no pots perdre mai de vista que el personatge que retrat és real, violentament real.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: