1 de 10
HISTÒRIA

El futur d'Estanis Pedrola evoca un passat de Resistència

El jugador cambrilenc de 18 anys que va debutar amb el Barça forma part d'una família amb un besavi lluitador contra els nazis i mort en un camp de concentració

Una fotografia d'Estanis Pedrola Rovira | Cedida
per Marià Arbonès i Jordi Siré, Reus, Catalunya | 4 de gener de 2022 a les 12:49 |
Aquest article es va publicar originalment el 4 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Té el seu sentit que la notícia de la convocatòria i debut del cambrilenc de 18 anys Estanis Pedrola en el partit de diumenge passat del Barça contra el Mallorca, el seu nom i cognom evoqués il·lustres fotògrafs vinculats a Reus. No és cap casualitat. El seu besavi va ser Estanislau Pedrola i Rovira, molt conegut com a fotògraf i per les seves idees polítiques, i que ha acabat tenint a la capital del Baix Camp un carrer que porta el seu nom i evoca la seva història.

Nascut a Montbrió del Camp el 1907, Estanislau Pedrola i Rovira era conegut pel renom de Sandàlio. Quan tenia 10 anys es va traslladar a Barcelona, on va començar d'aprenent a Cal Balta, i s'inicià a la fotografia. Tornà poc després a Montbrió, i entrà a treballar Reus, a Fotografia Puig del carrer de Monterols. D'ell són les cèlebres imatges de la proclamació a Reus de la República i la visita del president Macià a la ciutat, l'any 1931.
 

El president Francesc Macià parlant al poble de Reus des del balcó de l'Hotel de Londres, el 31 de maig de 1931 Foto: Estanis Pedrola Rovira

 

Fervent partidari llavors d'una ERC que havia acabat de néixer, el 1934 es va involucrar en els fets d'octubre i va ser empresonat en un vaixell presó al Port de Tarragona. Durant la Guerra Civil va ser membre del Batalló de Muntanya d'Estat Català, desplegat al Pirineu, i comissari del mateix partit.

Exiliat a França, Estanis Pedrola es va integrar en moviments antifeixistes i a la resistència contra els nazis, que es van apoderar del país a l'estiu de 1940. Instal·lat en una zona de la França Ocupada propera a la col·laboracionista de Vichy, va ajudar a passar la frontera a aviadors aliats abatuts, sent condecorat pels governs estatunidenc i britànic. Detingut per la Gestapo, va ser deportat al camp de concentració de Flossenburg (Alemanya) on va morir poc abans que fos alliberat.

El successor de la nissaga, el seu fill, Estanis Pedrola Marimon, també va ser un destacat fotògraf. Nascut a Reus el 1933, tot seguint els passos del seu pare, va entrar a treballar com aprenent al mateix establiment fotogràfic del carrer de Monterols. Va aprendre la fotografia artística clàssica i la modalitat d'estudi, i es va convertir en un innovador dins del món professional reusenc. Especialment intensa va ser la seva relació amb el metge i prehistoriador Salvador Vilaseca, tal com demostren les múltiples fotografies d'excavacions i de materials arqueològics recuperats en les seves recerques. Va morir el febrer de 2009, deixant tres fills: la Iolanda, l'Estanis i la Coia Pedrola que va continuar les passes professionals del seu pare.

L'Estanis no és l'únic jugador de futbol en actiu que hi ha a la família. Els seus germans Oriol i Arnau juguen respectivament al juvenil de la Fundació Futbol Base Reus i al juvenil del Cambrils.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: