POLÍTICA

Pinedo demana a Aguilar que abandoni els «interessos personals» i aprovi els pressupostos

El govern municipal de Tarragona vol "explicacions" per la no fructificació de les negociacions de "mesos" amb En Comú Podem, mentre que el PSC emplaça l'executiu a negociar de cara a l'any vinent

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 23 de desembre de 2021 a les 16:23 |
El govern municipal de Tarragona, en la presentació dels pressupostos municipals | Josep M. Llauradó
"Sorpresa", "perplexitat" o "inquietud" són algunes de les paraules que han fet servir els representants dels diferents grups del govern municipal de Tarragona en saber que En Comú Podem votarà "no" als pressupostos de 2022. Carla Aguilar ho ha comunicat avui oficialment a la comissió informativa de Serveis Generals, una setmana abans del ple previst per al dia 30. Qui va ser el seu excompany de grup, Hermán Pinedo, ha anat un pas més enllà, però, i li ha demanat que "deixi enrere els interessos personals", que prioritzi els "de ciutat" i que canviï de parer abans d'acabar l'any.

I és que a l'entorn dels Comuns hi ha opinions enfrontades. D'una banda, Podem -que va votar de manera unànime en contra dels pressupostos- i de l'altra Tarragona en Comú -que majoritàriament va avalar la proposta de comptes negociada amb Carla Aguilar-. Dins de Tarragona en Comú no ha provat gens bé la decisió final d'Aguilar i ja hi ha convocada una executiva d'urgència en els propers dies per valorar el futur de la coalició i del grup municipal.

Per la seva banda, el govern ha seguit el guió inalterable: ha presentat la proposta de comptes a la premsa bo i sabent que no seran aprovats, almenys aquest 2021. El regidor Jordi Fortuny ha destacat que el còmput global puja més d'un milió d'euros i que la part d'ordinari té un increment de 5,4 milions.

En total, el pressupost preveu aproximadament 12 milions d'euros en inversions, que anirien destinats a càmeres videovigilància a la Part Alta, la renaturalització de l'entorn del riu Francolí, la millora de l'accessibilitat als espais públics, la creació d'espais agility per a gossos, un nou gimnàs i nous vestidors a la piscina de Sant Pere i Sant Pau, millores al carrer Unió i al seu entorn, la reforma de l'edifici del carrer Santiyán, la creació de lavabos públics, l'estudi de la qualitat de l'aire, la millora de l'eficiència energètica, l'adequació del Palau d'Esports Catalunya, la renovació de vehicles Guàrdia Urbana i Protecció Civil, nous horts urbans per a famílies vulnerables, millores al Teatre Metropol, entre d'altres. Totes aquestes inversions anirien a crèdit i a l'espera del romanent: el govern ja havia anunciat que donada la davallada d'ingressos aquests servien uns comptes "a dues fases"."En Comú Podem ens va demanar 70 o 80 propostes de les quals 60 han estat incloses", ha dit el portaveu d'ERC, Xavier Puig, que ha alertat que malgrat la "severa baixada d'ingressos" les partides s'han anat incorporant, això sí, algunes en previsió de rebre romanent. Fins i tot ha assenyalat que la despesa en Serveis socials ha arribat al 26% total i les inversions en més de 3 milions d'euros.

L'"estil keynesià" i el pressupost "social i feminista" de què feia gala el govern, però, no ha estat prou atractiu per als afiliats de la coalició d'ECP. El portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, ha lamentat que no s'hagi aportat "cap explicació ni cap argument", una intervenció semblant a la que ha fet Eva Miguel (CUP), que encara s'ha mostrat més contundent. "Han estat hores, dies, setmanes i mesos de converses, les trobades eren d'un caire amable i amb un clima d'entesa i el grau de satisfacció era bastant alt", assenyalava Miguel.

Per ara, el govern ha preferit no avançar què passarà amb aquest "no" dels Comuns: o bé si presentaran una nova proposta, o si prorrogaran els comptes, o fins i tot si seguiran els passos de Lleida i presentaran una moció de confiança. Per ara els escenaris estan oberts i l'únic que assenyalen és que es reuniran i prendran "decisions".

El PSC convida el govern a renegociar els pressupostos de cara a l'any vinent


La portaveu del PSC, Sandra Ramos, ha apuntat poca estona després de la compareixença del govern que una sortida a aquesta situació seria renegociar els comptes amb tots els grups. Ramos considera que Esquerra Republicana ha fiat l'estratègia a les pressions de Catalunya en Comú i a l'acord a nivell nacional. Fins i tot ha lamentat la intenció de "doblegar la voluntat d'una regidora" que han mostrat des de l'executiu. Per tot plegat ha emplaçat a "obrir un període de reflexió" i ajornar l'aprovació dels pressupostos a principis de l'any vinent.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: