CONTINGUT ESPECIAL

El Centre de Lectura de Reus celebra el seu centenari

La institució commemora la inauguració de les obres de reforma del seu emplaçament actual amb el cicle “1920: la projecció ciutadana del Centre”

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 23 de desembre de 2021 a les 10:49 |
Façana del Centre de Lectura de Reus | Ajuntament de Reus

 
El Centre de Lectura de Reus commemora el seu centenari amb el cicle 1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura. La institució celebra la inauguració de les obres de reforma del seu actual emplaçament al carrer Major, a l’antic palau dels marquesos de Tamarit.

Les jornades, les quals s’organitzen amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, s’han proposat aconseguir un triple objectiu, tal com ha subratllat l’entitat.

Per una banda, es vol homenatjar les persones que van fer possible un ateneu cultural que, 100 anys després, “continua ben actiu” i fomenta una vegada més la participació de totes les seccions de l’entitat en un projecte comú. En segon lloc, consolidar el Centre “com a imprescindible” focus cultural de la ciutat i per últim, donar a conèixer les instal·lacions a la ciutadania.

Múltiples activitats i conferènciesLa institució ha presentat, des del passat setembre i amb motiu del cicle 1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura, diferents exposicions, iniciatives i conferències. Un exemple han estat les exposicions Imatges d’ahir i d’avui del Centre de Lectura, Els primers anys d’art al Centre de Lectura de Reus (1900 – 1936) o la conferència 100 anys del nou Centre de Lectura, oferta per David Tàpies.
 

Cicle “1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura” Foto: Centre de Lectura de Reus


A banda de les activitats relacionades amb el centenari, el Centre organitza un gran nombre d’iniciatives culturals, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Un exemple és la programació d’aquest mes de desembre en el qual se celebren representacions i concerts, entre altres activitats.

El dia 26 de desembre s’ofereix El Poema de Nadal de Josep Maria de Segarra al Teatre Bartrina; el 27 de desembre podreu gaudir del Concert de Nadal amb Fortíssimo Duet o el 29 d’aquest mateix mes visualitzar el film Masculin femenin de Jean-Luc Godard, ambdues propostes a la sala Emili Argilaga. Consulteu totes les activitats al lloc web del centre.
 

“La dama de piques”, de Piotr Llitx Txaikovski Foto: Centre de Lectura de Reus


100 anys del Centre de LecturaDes de fa més de 100 anys, el Centre de Lectura ha influït notablement en el desenvolupament artístic reusenc. Les seves exposicions, a banda de conformar una col·lecció pròpia, han contribuït a teixir escenes creatives locals, engegar la carrera de prometedors artistes i portar a la ciutat l’obra d’autors consagrats d’arreu del país.

L’activitat artística del Centre es va iniciar amb la creació de la secció d’Art el 1902, any en el qual es va organitzar la primera exposició amb obres d’Hortènsia Güell, Tomàs Bergadà i Joaquim Mir, entre altres artistes. Durant la següent dècada, a la sala Fortuny de l’entitat, es van organitzar exposicions col·lectives amb els artistes més importants de Catalunya.

L’any 1897, el Centre de Lectura va decidir traslladar-se del carrer de la Font al carrer Major, ja que la seu social de llavors amenaçava en ruïna. Durant el trasllat es van realitzar diverses remodelacions (façana, biblioteca, la sala Fortuny i en el despatx de Presidència) i es va construir el teatre del jardí. Finalment, la institució es va inaugurar el 30 d’octubre de 1921 amb l’assistència de Josep Puig i Cadafalch.


Espai patrocinat per

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: