1 de 10
VI

La «molt bona qualitat» i «l’elevada quantitat» marquen la collita 2021 a la DOQ Priorat

Recullen 7,3 milions de quilos de raïm

Un viticultor, tot carregant raïm collit al remolc | ACN
per M.B., Reus, Catalunya | 23 de desembre de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els resultats registrats durant la collita 2021 a la DOQ Priorat "són molt bons: tant pel que fa a la qualitat dels raïms recollits, com també si ens referim a les quantitats dels quilos veremats". Tot i això, la pandèmia sanitària i els efectes del canvi climàtic "han estat dos dels factors determinants de l’anyada del 2021", segons s'ha apuntat des de la denominació.  La collita, que ha estat d’una qualitat "molt bona o excepcional", ha finalitzat amb 7.314.682 quilograms de raïm. Un 92% de les quals corresponen a les varietats negres i un 8% restant a les blanques. La garnatxa i la carinyena són les majoritàries a la DOQ Priorat amb un 65% de la collita d’aquest any. 

L’any 2021 va començar marcat per la tempesta en forma de neu, provinent de la borrasca Filomena, que va caure el dia 9 de gener i va deixar importants gruixos de neu, els quals es van mantenir durant dies arreu de les viles de la DOQ Priorat. Feia tres dècades que al Priorat no es registraven unes nevades d’aquestes característiques; precipitacions que van fer incrementar, de forma notable, les reserves hídriques arreu de les viles. La nevada, però, va provocar malauradament un greu incident al celler Vall Llach i el trencament de branques en alguns cultius.

En el cas de la vinya, però, la precipitació va ser "molt beneficiosa". Entre finals de l’hivern i principis de la primavera es van registrar alguns pics de temperatures, que van provocar la brotació de la vinya durant la primera setmana d’abril. La primavera va ser d’una alta normalitat climàtica amb un bon quallat del raïm i un bon desenvolupament vegetatiu, per això, el cultiu avançava sense incidències sanitàries destacables.

Les primeres setmanes d’estiu van ser seques, assolellades i caloroses, mantenint un bon ritme en el cicle vegetatiu. Just a l’inici de la verema, durant la tercera setmana d’agost, les pluges que van caure durant dues setmanes van provocar un alentiment en la maduresa. Una situació que va canviar de forma radical a partir del 15 de setembre, quan es va retornar al característic clima mediterrani del Priorat, "que va beneficiar en molt l’evolució de la collita, la qual es va allargar fins a finals d’octubre", s'ha apuntat des de la DOQ Priorat.

Anyada rere anyada, "es confirma que cada vegada més que les collites estan marcades per pics climatològics, els quals estan fora de la normalitat; unes alteracions que afecten a la quantitat i escassament a la qualitat del raïm", s'ha argumentat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: