Aquest article es va publicar originalment el 18 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"La fermentació enganxa", asseguren
Mon Navarro i Ferran Soler, i recorden que, de fet, és una
tècnica ancestral que porta acompanyant a la humanitat pràcticament "des de sempre". Expliquen que, abans, la gent fermentava a casa, i avui dia encara hi ha països on es fa (com Corea i Alemanya), però en general la industrialització "ha fet que es perdi aquesta pràctica", ja que "resulta més fàcil pasteuritzar i posar-ho a l'estanteria del supermercat", lamenta la Mon.
Procedents de l'àmbit sanitari i guiats per l'atracció del món de l'alimentació, la Mon i el Ferran van obrir un
petit obrador als afores de Reus on experimentaven i creaven els seus productes. Primer pensaven a vendre'ls a través d'altres botigues, però "amb la pandèmia vam fer un canvi i vam decidir oferir-los nosaltres mateixos", relaten. Confessen que "això d'elaborar, enviar-ho i que altres ho expliquin per tu" els costava molt, per la qual cosa van buscar un
lloc físic on poder estar a prop dels consumidors.
"Amb l'arribada de la covid-19 vam tenir una
feinada tremenda com a infermers, i no podíem viatjar ni fer massa cosa, per tant, vam optar per tirar endavant el que sempre havíem desitjat de tenir un espai on poder divulgar sobre salut i alimentació saludable", expressa el Ferran. Així, a l'octubre del 2020 van obrir
Herbivore Plant Based & Fermented Food al Raval de Sant Pere número 4 de Reus.
La botiga Herbivore està al Raval de Sant Pere Foto: Alba Cartanyà
Es tracta d'una botiga, que conté també un espai de formació, centrada en
productes d'origen vegetal, la fermentació i l'alimentació viva. L'objectiu de la parella és "que la gent tingui consciència del que menja", i ensenyar que "és possible basar la teva alimentació en plantes" tot gaudint del menjar i tastant coses noves.
Aliances amb altres projectes
"Nosaltres oferim
opcions que no pots trobar als súpers", indica el Ferran. A part dels elaborats per ells mateixos, també venen productes de "projectes petits, que treballen de manera artesana i amb respecte als ingredients". Per exemple,
sake i miso de l'Ampolla, fet amb arròs del Delta: "Són una parella que utilitzen tècniques japoneses i usen productes locals, cosa que no hi havia ningú que ho fes", ressalta el Ferran.
La Mon expressa que, gràcies a les xarxes, han conegut algunes d'aquestes iniciatives; i d'altres ja les seguien d'abans perquè n'eren consumidors. "Ja venim de l'evolució d'uns anys dins d'aquest món... pel camí et vas trobant gent i te la vas apuntant per si un dia... i va arribar el dia!", explica rient el Ferran.
Els beneficis dels fermentats
La Mon i el Ferran treballen amb calma, donant l'espai i el temps necessaris: "La fermentació és
paciència, no es poden accelerar els processos", recalquen. "La gran indústria sí que ho fa, però nosaltres no volem vendre grans quantitats sinó lots més petits i de qualitat".
La Mon comenta que la fermentació
fa més digeribles els aliments, facilita l'absorció dels nutrients, millora les funcions immunitàries de l'organisme i aporta bacteris saludables a la nostra flora. Puntualitza que els productes d'Herbivore
no estan pasteuritzats perquè, si se sotmeten a elevades temperatures, els
bitxets moren abans d'arribar al nostre cos.
"La gran indústria alimentària ho mata tot, i llavors el producte ja no evoluciona", assenyala el Ferran, i afegeix: "Nosaltres conservem els bacteris que hi ha dins i, d'aquesta manera, quan entren al nostre cos contribueixen a mantenir sana la microbiota". Aquesta és la idea bàsica de l'alimentació viva i fermentada: menjar aliments que no estan processats i que encara conserven tots els bacteris bons.
La Mon subratlla que "
la microbiota és el nostre segon cervell" i, si no la cuidem, "tenim més probabilitats d'emmalaltir". Aputna que els excessos (com nivells alts d'estrès, o una gran ingesta d'ultraprocessats), fan que es malmeti la microbiota: "Això causa una baixada del sistema immunitari, i deriva en un increment de malalties i intoleràncies", ressalta.
Alguns dels productes que es poden trobar a Herbivore Foto: Alba Cartanyà
Compartir els aprenentatges
Durant aquests dies de
Nadal, la Mon i el Ferran han notat un increment de persones que s'aproximaven a la botiga per comprar els seus productes i "sorprendre" els convidats durant els àpats.
Formatges vegans, pa esseni, kimchi o la kombutxa han estat algunes de les estrelles d'aquestes festes. "Això ens fa molt feliços", comenta el Ferran, "perquè és un dels objectius que teníem: crear una
cadena de persones que ensenyin i comparteixin aquest tipus de productes".
Asseguts en un racó de la sala, amb bona música de fons, i un entorn de tons verdosos la mar d'acollidor, expliquen què els fa més feliços d'aquesta feina: "
Arribo aquí i se m'oblida tot", confessa, feliç, el Ferran. La Mon fa que sí amb el cap i afegeix: "Sí, aquest espai és com una bombolla... i la gent també ens ho diu, que quan entren senten que s'atura el món". I és que, sens dubte,
Herbivore és un oasi de pau enmig del caos de la ciutat.
Més enllà de les quatre parets del local, la Mon i el Ferran continuen
connectats amb el projecte i amb la gent: "No tanquem i ens oblidem; tanquem i seguim: fora de l'horari d'obertura de la botiga, la gent sap que pot contactar amb nosaltres, sobretot a través d'
Instagram, i sempre li donem resposta".
L'entrada a la sala de cafeteria i de formació Foto: Alba Cartanyà
Un projecte de vida
El que ha sorgit fins ara ha estat fruit de la vida mateixa: "
Anem bastant sobre la marxa, ens deixem endur", expressen. Els dos treballen com a infermers, i volen continuar amb l'obrador i la botiga com un
hobby, una manera de compartir la seva manera d'habitar el món.
"Tot s'ha anat desenvolupant perquè la gent ens ho ha demanat: els esmorzars que hem començat a fer els dissabtes, els tallers que hem anat organitzant...", assegura la Mon. De cara a l'any vinent, tenen previst
renovar l'embalatge i començar a fer enviaments, tant a persones individuals com a negocis: "No a tot arreu, sinó a llocs on realment hi hagi ànima i estiguin alineats amb els nostres valors", puntualitza el Ferran.
Més enllà d'aquests desitjos, hi ha les ganes de continuar amb aquest
projecte de vida: "Ho fem per gust; i clar que ens agradaria créixer, però no tenim cap estratègia, només fluïm, provem, escoltem el que la gent ens demana i intentem donar-hi resposta", conclouen. Un projecte fet des de l'amor, que pretén
compartir i divulgar la importància de nodrir-nos d'aliments plens de vida.
Detall de la decoració del local Foto: Alba Cartanyà