1 de 10
ALIMENTACIÓ

Aliments plens de vida

La botiga Herbivore és un espai d'alimentació saludable que aposta pels productes fermentats, vegans, artesans i ecològics

La Mon i el Ferran, rere el mostrador d'Herbivore | Alba Cartanyà
per Alba Cartanyà, Reus, Catalunya | 18 de gener de 2022 a les 08:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 18 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"La fermentació enganxa", asseguren Mon Navarro i Ferran Soler, i recorden que, de fet, és una tècnica ancestral que porta acompanyant a la humanitat pràcticament "des de sempre". Expliquen que, abans, la gent fermentava a casa, i avui dia encara hi ha països on es fa (com Corea i Alemanya), però en general la industrialització "ha fet que es perdi aquesta pràctica", ja que "resulta més fàcil pasteuritzar i posar-ho a l'estanteria del supermercat", lamenta la Mon.

Procedents de l'àmbit sanitari i guiats per l'atracció del món de l'alimentació, la Mon i el Ferran van obrir un petit obrador als afores de Reus on experimentaven i creaven els seus productes. Primer pensaven a vendre'ls a través d'altres botigues, però "amb la pandèmia vam fer un canvi i vam decidir oferir-los nosaltres mateixos", relaten. Confessen que "això d'elaborar, enviar-ho i que altres ho expliquin per tu" els costava molt, per la qual cosa van buscar un lloc físic on poder estar a prop dels consumidors. 

"Amb l'arribada de la covid-19 vam tenir una feinada tremenda com a infermers, i no podíem viatjar ni fer massa cosa, per tant, vam optar per tirar endavant el que sempre havíem desitjat de tenir un espai on poder divulgar sobre salut i alimentació saludable", expressa el Ferran. Així, a l'octubre del 2020 van obrir Herbivore Plant Based & Fermented Food al Raval de Sant Pere número 4 de Reus.
 

La botiga Herbivore està al Raval de Sant Pere Foto: Alba Cartanyà


Es tracta d'una botiga, que conté també un espai de formació, centrada en productes d'origen vegetal, la fermentació i l'alimentació viva. L'objectiu de la parella és "que la gent tingui consciència del que menja", i ensenyar que "és possible basar la teva alimentació en plantes" tot gaudint del menjar i tastant coses noves.

Aliances amb altres projectes


"Nosaltres oferim opcions que no pots trobar als súpers", indica el Ferran. A part dels elaborats per ells mateixos, també venen productes de "projectes petits, que treballen de manera artesana i amb respecte als ingredients". Per exemple, sake i miso de l'Ampolla, fet amb arròs del Delta: "Són una parella que utilitzen tècniques japoneses i usen productes locals, cosa que no hi havia ningú que ho fes", ressalta el Ferran.

La Mon expressa que, gràcies a les xarxes, han conegut algunes d'aquestes iniciatives; i d'altres ja les seguien d'abans perquè n'eren consumidors. "Ja venim de l'evolució d'uns anys dins d'aquest món... pel camí et vas trobant gent i te la vas apuntant per si un dia... i va arribar el dia!", explica rient el Ferran.

Els beneficis dels fermentats


La Mon i el Ferran treballen amb calma, donant l'espai i el temps necessaris: "La fermentació és paciència, no es poden accelerar els processos", recalquen. "La gran indústria sí que ho fa, però nosaltres no volem vendre grans quantitats sinó lots més petits i de qualitat".

La Mon comenta que la fermentació fa més digeribles els aliments, facilita l'absorció dels nutrients, millora les funcions immunitàries de l'organisme i aporta bacteris saludables a la nostra flora. Puntualitza que els productes d'Herbivore no estan pasteuritzats perquè, si se sotmeten a elevades temperatures, els bitxets moren abans d'arribar al nostre cos.

"La gran indústria alimentària ho mata tot, i llavors el producte ja no evoluciona", assenyala el Ferran, i afegeix: "Nosaltres conservem els bacteris que hi ha dins i, d'aquesta manera, quan entren al nostre cos contribueixen a mantenir sana la microbiota". Aquesta és la idea bàsica de l'alimentació viva i fermentada: menjar aliments que no estan processats i que encara conserven tots els bacteris bons. 

La Mon subratlla que "la microbiota és el nostre segon cervell" i, si no la cuidem, "tenim més probabilitats d'emmalaltir". Aputna que els excessos (com nivells alts d'estrès, o una gran ingesta d'ultraprocessats), fan que es malmeti la microbiota: "Això causa una baixada del sistema immunitari, i deriva en un increment de malalties i intoleràncies", ressalta.
 

Alguns dels productes que es poden trobar a Herbivore Foto: Alba Cartanyà


Compartir els aprenentatges


Durant aquests dies de Nadal, la Mon i el Ferran han notat un increment de persones que s'aproximaven a la botiga per comprar els seus productes i "sorprendre" els convidats durant els àpats. Formatges vegans, pa esseni, kimchi o la kombutxa han estat algunes de les estrelles d'aquestes festes. "Això ens fa molt feliços", comenta el Ferran, "perquè és un dels objectius que teníem: crear una cadena de persones que ensenyin i comparteixin aquest tipus de productes".

Asseguts en un racó de la sala, amb bona música de fons, i un entorn de tons verdosos la mar d'acollidor, expliquen què els fa més feliços d'aquesta feina: "Arribo aquí i se m'oblida tot", confessa, feliç, el Ferran. La Mon fa que sí amb el cap i afegeix: "Sí, aquest espai és com una bombolla... i la gent també ens ho diu, que quan entren senten que s'atura el món". I és que, sens dubte, Herbivore és un oasi de pau enmig del caos de la ciutat. 

Més enllà de les quatre parets del local, la Mon i el Ferran continuen connectats amb el projecte i amb la gent: "No tanquem i ens oblidem; tanquem i seguim: fora de l'horari d'obertura de la botiga, la gent sap que pot contactar amb nosaltres, sobretot a través d'Instagram, i sempre li donem resposta".
 

L'entrada a la sala de cafeteria i de formació Foto: Alba Cartanyà


Un projecte de vida


El que ha sorgit fins ara ha estat fruit de la vida mateixa: "Anem bastant sobre la marxa, ens deixem endur", expressen. Els dos treballen com a infermers, i volen continuar amb l'obrador i la botiga com un hobby, una manera de compartir la seva manera d'habitar el món.

"Tot s'ha anat desenvolupant perquè la gent ens ho ha demanat: els esmorzars que hem començat a fer els dissabtes, els tallers que hem anat organitzant...", assegura la Mon. De cara a l'any vinent, tenen previst renovar l'embalatge i començar a fer enviaments, tant a persones individuals com a negocis: "No a tot arreu, sinó a llocs on realment hi hagi ànima i estiguin alineats amb els nostres valors", puntualitza el Ferran.

Més enllà d'aquests desitjos, hi ha les ganes de continuar amb aquest projecte de vida: "Ho fem per gust; i clar que ens agradaria créixer, però no tenim cap estratègia, només fluïm, provem, escoltem el que la gent ens demana i intentem donar-hi resposta", conclouen. Un projecte fet des de l'amor, que pretén compartir i divulgar la importància de nodrir-nos d'aliments plens de vida
 

Detall de la decoració del local Foto: Alba Cartanyà

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: