Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les dues setmanes prèvies a la nit de Nadal són sinònim de
dinars i sopars d’empresa. El sector de la restauració ja fa dies que prepara el menú especial per a llargues taules, però l’
alt nombre de contagis i les
prevencions recomanades per la Generalitat de Catalunya han tornat a
castigar l’hostaleria, justament els dies d’hivern que els propietaris poden fer més caixa.
La doctora
Magda Campins, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital de la Vall d’Hebron i presidenta del comitè assessor del Departament de Salut, ja va recomanar a principis de mes
evitar celebrar els àpats d’empresa d’enguany. A més, la doctora va aconsellar fer trobades només amb persones vacunades de la Covid-19. Per la seva banda, el
conseller Argimon va donar suport les declaracions de Campins amb l’objectiu de poder
“salvar” els dinars i sopars familiars típics d’aquestes festes i poder “normalitzar el Nadal el màxim possible”.
Les conseqüències a la restauració
Des de l’
Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Tarragona (AEHT) retreuen a la Generalitat haver rebut les conseqüències directes de les declaracions públiques dels experts i el conseller.
Francesc Pintado, president de l’AEHT, ha expressat el seu desacord, ja que argumenta que “s’ha demostrat que
el sector és aliè a la corba de contagis” i demana que “s’apliqui el sentit comú”. Pintado ha expressat que “es va acceptar demanar el passaport Covid a la restauració per
avançar-se a més restriccions” d’un gremi que “ja ve tocat” des de fa massa mesos.
Les recomanacions de la Generalitat s’han traduït en una
“pluja de cancel·lacions constants i incessants” a restaurants i hotels. Francesc Pintado ha recalcat que el col·lectiu “té l’esquena carregada de
deutes que s’han de començar a pagar aquest 2022” i el que es necessita és
“que deixin treballar per intentar pagar-los”, ja que els mesos de gener i febrer “són sempre els pitjors de l’any per l’hostaleria”. Per altra banda, el president de l’AEHT ha reclamat que
“s’apliquin les mateixes mesures que als comerços i als teatres”, ja que creu que una nova onada de restriccions horàries dificultaria la recuperació de l’hostaleria i es pregunta “per què uns sí i altres no?”.
Isabel Requena és membre de la família propietària del restaurant DeVins, al carrer Méndez Núñez de Tarragona. La màxima prioritat per Requena és que “ningú de la família resulti positiu perquè els ingressos depenen del restaurant”. DeVins ha hagut d’assumir les
contínues anul·lacions de reserves tant d’àpats d’empresa com de famílies que any rere any celebraven les festes al seu establiment: “Estem intentant salvar la situació oferint
taules petites perquè ens han quedat totes les reserves de grups grans cancel·lades”. Isabel Requena assegura que “la situació d’enguany és
pitjor que el Nadal passat”, ja que a finals del 2020 “els clients van adaptar-se a les limitacions horàries”, però creu que
“ara hi ha molta més incertesa i por, la gent és més reticent a ajuntar-se”.
El Cap d’Any amb incertesa
Per la seva banda, les
discoteques i l’oci nocturn segueixen mantenint les mesures que se’ls ha imposat des de la Generalitat: passaport Covid, aforament limitat, mascareta a l’accés i recomanar l’ús d’aquesta a l’interior. La incògnita més gran, però, es troba en la
nit del 31 de desembre.
Hilario Benítez, propietari de Tropical Salou, compara les dades amb fa dos anys, ja que el 2020 l’oci nocturn estava tancat: “Les vendes d’entrades són molt més fluixes que el Nadal del 2019” i encara es troba a l’espera de rebre
possibles mesures per encarar els últims dies del 2021.
A la
Tàrraco Arena Plaça s’havia de celebrar una gran festa de Cap d’Any, però va quedar
anul·lada pels mateixos promotors, ja que admetien que es tractava d’una “mesura necessària i responsable fonada l’actual situació”.
La Flash Back Salou, en canvi, espera poder gaudir de l’entrada del 2022 amb un aforament de
gairebé 900 persones: “Ja s’han venut gairebé totes les entrades de Cap d’Any” i només es planteja cancel·lar l’esdeveniment si els ho imposa la Generalitat. El local
Séptimo Cielo de Tarragona, per la seva banda, ja ha començat a advertir els grups que han reservat lloc per la nit del 31 de desembre: “
Hem avisat als clients la possibilitat de noves restriccions o l’anul·lació de l’acte; encara estem a l’espera”.
Tant l’oci nocturn com el sector de la restauració encreuen els dits per poder celebrar unes festes amb el màxim de clientela possible i el desig que
“es pugui treballar, almenys, fins al dia de Reis”, assenyala el president de l’Associació d’Hostaleria de la demarcació de Tarragona. Així mateix, els dos gremis estan pendents de la
reunió del Govern de l’estat i els presidents autonòmics, la qual preocupa que conclogui amb noves mesures i precaucions per la ciutadania i el sector de cara a tancar l’any.