POLICIAL

Desactiven una granada de mà de la Guerra Civil localitzada a Vinallop

L'artefacte va ser localitzar per un veí que passejava pels voltants del poble

per Aguaita.cat, Vinallop | 20 de desembre de 2021 a les 11:59 |
Agents del TEDAX van fer explosionar la granada de mà localitzada a Vinallop en un paratge proper | Cedida
Especialistes de l'Equip de Desactivació d'Explosius (EDEX) de la Guàrdia Civil de Tarragona han desactivat les últimes setmanes una granada de morter i dos projectils, tots pertanyents a la Guerra Civil espanyola.

La granada de morter va ser trobada el 27 de novembre a la localitat de Vinallop (Tortosa) per un veí que passejava pels voltants del municipi i que va trobar l'artefacte de manera casual. Es va posar en contacte amb la Guàrdia Civil per comunicar la troballa. Els especialistes TEDAX es van desplaçar al lloc i van destruir la magrana de morter en un paratge proper, ja que la granada es trobava en un estat d'oxidació avançat.

Un dels dos projectils, trobat el 6 de desembre, es va localitzar als voltants Capafons (Tarragona) per una veïna del municipi. Es tractava d'un projectil d'artilleria de 105 mm de calibre de la guerra civil trobat en un terreny de la seua propietat. L'EDEX de la Guàrdia Civil es va personar a la zona i va retirar-la i posteriorment es va destruir.

Els agents van ser requerits aquell mateix dia per fer-se càrrec també d'un altre projectil trobat per un veí d'Aitona (Lleida) que el va desenterrar al fer tasques agrícoles en un terreny de la seua propietat. Els agents, una vegada personats al lloc, van comprovar que era un projectil de la guerra civil de 100 mm de calibre, i es va procedir igualment a la seua retirada i posterior destrucció.

Este 2021 s'han localitzat un total de 27 confiscacions d'artefactes explosius de la Guerra Civil a la província de Tarragona que contenien un total de 400 kg d'explosiu.

La Guàrdia Civil recorda als ciutadans que, moltes vegades, estos artefactes conserven intactes les seues propietats explosives i que, per este motiu, es converteixen en un risc greu per als ciutadans que procedeixen a la seua manipulació o trasllat.

Per evitar accidents els especialistes en desactivació d'explosius TEDAX de la Guàrdia Civil aconsellen seguir les prevencions següents:

-No manipular ni moure l'objecte sospitós
-Senyalitzar el lloc de la troballa per tal de no oblidar el lloc
-Comunicar el fet pel mitjà més ràpid a les autoritats competents perquè es desplacin al lloc de la troballa
- Romandre al lloc fins a l'arribada d'una patrulla policial, evitant que algú s'hi pugui acostar.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: