1 de 10
ACTIVITATS

Acte de cloenda de l'Any Antoni de Bofarull a l'Arxiu

Aquest dilluns 20 de desembre a dos quarts de 7 de la tarda

L'exposició de l'Any Bofarull a l'Arxiu | Ajuntament de Reus
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 20 de desembre de 2021 a les 11:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dilluns 20 de desembre tindrà lloc l'acte de cloenda de l'Any Antoni de Bofarull, a dos quarts de set de la tarda a l'Arxiu. La idea és parlar, en primer lloc, del vessant d'arxiver del personatge (professió que va exercir durant més de 45 anys) i, en segon lloc, del caràcter polifacètic d'aquesta figura donant una visió global de la seva contribució a la història i cultura catalanes en època de la Renaixença.

L'actual director de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Albert Torra, abordarà la part d'Antoni de Bofarull arxiver, partint de la documentació conservada en aquest arxiu. A continuació, el comissari de l'Any Antoni de Bofarull, Jaume Massó, a través de la seva intervenció titulada Dos-cents anys del naixement d'Antoni de Bofarull, una figura polifacètica farà valer el personatge i la diversitat de temàtiques que tractà. Massó també valorarà els actes realitzats durant la celebració del bicentenari del seu naixement.

La cloenda de la trobada anirà a càrrec de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Paral·lelament als actes que l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp han organitzat durant aquest mes de desembre per afegir-se a la commemoració de l'Any Antoni de Bofarull, es duran a terme dues mostres documentals: una a l'Arxiu, sota el títol Antoni de Bofarull, literat i historiador; i una altra a la seu de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, titulada Antoni de Bofarull, arxiver (1846-1892), una mostra de la seva trajectòria a l'ACA i la producció historiogràfica. Aquestes exposicions es podran visitar del 13 al 30 de desembre.

Antoni de Bofarull i Brocà (Reus, 1821 – Barcelona, 1892), advocat, arxiver, escriptor (en vers i en prosa), historiador i traductor, fou una de les figures clau de la cultura catalana de la segona meitat del segle XIX. Bofarull, membre d'una gran nissaga d'arxivers, treballà a l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA) durant més de quaranta anys (1846-1892). Germà d'Andreu de Bofarull, historiador i també arxiver (el 1863 fou nomenat arxiver municipal de Reus) i nebot de Pròsper de Bofarull, director de l'ACA (1814-1840 i 1844-1849).

Antoni de Bofarull també va coincidir a l'ACA amb Manuel de Bofarull i de Sartorio, cosí seu i fill de Pròsper de Bofarull, qui en fou director a partir del 1849 i fins al 1892. Els Bofarull, doncs, estan estretament relacionats amb l'Arxiu de la Corona d'Aragó i és per aquesta raó que en l'acte de cloenda de l'Any Antoni de Bofarull s'ha volgut emfatitzar el coneixement del vessant d'arxiver de qui es dedicà a aquesta professió durant quasi un lustre.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: