1 de 10
NUCLEARS

Simulacre d'emergència anual a Vandellòs II

La central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava. | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 16 de desembre de 2021 a les 17:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La central nuclear Vandellòs II ha realitzat aquest dijous el preceptiu simulacre anual, d'acord amb els requeriments establerts al Pla d'Emergència Interior, amb la participació de l'Organització de Resposta davant d'Emergències del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

El CSN ha participat en aquest exercici, tant des de la Sala d'Emergències (SALEM) com des del Centre de Coordinació Operativa (CECOP) de Tarragona, fent el seguiment de l'avaluació de la situació a la instal·lació i de les actuacions del titular per a la recuperació de les condicions de seguretat i per a l'adopció de mesures de protecció radiològica.

L'exercici ha començat tot simulant un incendi, de durada superior a 10 minuts, que ha afectat el sistema d'aigua d'alimentació auxiliar. Moments després s'ha simulat la caiguda d'un element de combustible a la piscina de combustible gastat, fet que ha provocat un increment dels valors de radiació existents a l'edifici, sense que hagi tingut impacte significatiu a l'exterior de la instal·lació a causa del funcionament sistema de filtració d'emergència.

Al llarg del simulacre, entre altres incidents, també s'ha recreat l'accés a la planta d'un grup armat, que ha obligat el titular a traslladar el personal de la sala de control a una altra ubicació des de la qual han mantingut la parada segura del reactor.

Davant d'aquesta situació, com a mesura preventiva, el CSN ha recomanat progressivament a la Subdelegació del Govern de Tarragona l'establiment del control d'accessos a la zona, l'evacuació de les poblacions situades a un radi de 5 quilòmetres respecte de la central, així com el repartiment de la profilaxi radiològica i el confinament de les ubicades al radi de 10 quilòmetres. La crítica situació en què s'ha vist la instal·lació ha obligat el titular a simular la necessitat d'evacuar tot el personal no imprescindible.

Pels fets simulats, la central ha arribat a declarar “Emergència General” (Categoria IV) del seu Pla d'Emergència Interior (PEI), i el CSN ha activat tot el seu personal, tal com estableix el mode 3 de la seva Organització de Resposta davant d'Emergències.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: