AIGUA

El Priorat es concentra a Tarragona per donar suport als encausats pel riu Siurana

Els col·lectius ecologistes titllen l'Ajuntament de Reus de "responsables de l'espoli i la sequera" del riu

Concentració de suport als encausats pel riu Siurana a Tarragona | Maria Fernández Sadurní
per Maria Fernández Sadurní, Tarragona | 16 de desembre de 2021 a les 13:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una cinquantena de veïns de la comarca del Priorat s’han desplaçat aquest dijous 16 de desembre al matí a Tarragona per donar suport a les dues persones encausades que van “defensar el riu Siurana” durant un acte de la Plataforma pel riu Siurana l’any 2017. El col·lectiu s’ha concentrat a l’entrada dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat abans que comencés la vuitena negociació de la Taula del Siurana, en la qual participen els agents implicats.
 

Manifest dels col·lectius ecologistes per defensar el cabal del riu Siurana Foto: Maria Fernández Sadurní


A Andreu Escolà, del grup ecologista GEPEC-EdC, i Anaïs Estrems, de la Plataforma pel riu Siurana, se’ls demana una pena de quatre anys de presó i una multa econòmica de gairebé 6.000 euros per “retornar les aigües al riu durant unes hores i dignificar el Siurana” al punt on el cabal del riu es deriva al pantà de Riudecanyes. El col·lectiu denuncia que l’Ajuntament de Reus i la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes “són els principals beneficiaris de rebre l’aigua del riu”, el qual “està sec la majoria de mesos de l’any”. La Plataforma pel riu Siurana fa “responsable” la institució reusenca i la Comunitat de Regants de “l’espoli que pateix el riu i la seva lamentable situació ambiental”.

Andreu Escolà ha declarat que “l’augment del càstig dóna la raó a la lluita, som una amença”. El col·lectiu ambiental del Priorat, ha llegit un manifest que ha fet referència a la “pena injustificada per defensar el territori”, així com ha titllat l’Ajuntament de Reus i la Comunitat de Regants de “deixar el Siurana sense aigua” i “espoliar el riu" per "beneficiar” la comarca del Baix Camp. Per altra banda, els manifestants han assenyalat l’Agència Catalana de l’Aigua com a “còmplice” de la derivació del Siurana i les conseqüències ambientals que genera a la comarca del Priorat.
 

Taula del Siurana, negociació a Tarragona. Foto: Maria Fernández SadurníDavant la controvèrsia entre les institucions i entitats implicades, s’ha dut a terme una nova Taula del Siurana a la ciutat de Tarragona. Les mesures proposades per les institucions no són suficients per a la Plataforma del Siurana, és per això que durant la negociació els veïns del Priorat han cridat a la porta de l’edifici on es produïa la reunió  la dimissió de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el retirament de les penes a Andreu Escolà i Anaïs Estrems.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: