1 de 10
OCI

D'excursió al castell de Pinyana

Localitzat al sud del terme de Querol, a l'Alt Camp, és dalt d'un cim

Una imatge de les restes del castell | Dipta.cat
per Jordi Garcia Arnau, Reus, Catalunya | 19 de desembre de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Localitzat al sud del terme de Querol, a l'Alt Camp, el castell de Pinyana es troba situat damunt d'un cim, que funciona com una defensa natural. Es tracta d'una penya d'uns 70 metres de longitud, de nord a sud, i d'un màxim d'uns 20 metres d'amplada. El trajecte en vehicle el farem en uns 50 minuts, des de Reus. L'itinerari és tot seguint les carreteres C-14 i C-37. Un cop a la zona, de la carretera T-213, al quilòmetre 33, en surt un camí carreter que porta fins al castell, popularment conegut pels veïns com el Castellot

Segons consta al Mapa de recursos culturals de la Diputació, l'entrada del castell devia ser a l'extrem meridional, i a tot el voltant hi havia la fortificació natural de l'espadat, a la qual s'afegia la defensa s'una muralla que cloïa tot el recinte.

Datat cap al segle XIActualment, amb tot, només es conserven part dels murs, una torre de planta circular i les restes de la capella de Santa Maria de Pinyana, de planta rectangular i volta de canó amb un ample arc de mig punt.

El castell es pot datar cap al segle XI, tot i que amb modificacions d'època medieval tardana. La capella correspon a la fi del segle XI.

La primera referència d'aquest castell data de l'any 990, quan Sendred de Gurb va donar tots els alous que tenia en els castells de Montagut, Querol i Pinyana, al monestir de Sant Cugat del Vallès.
 

Una altra imatge del castell Foto: Dipta.cat


Temps enrere, el consitori va editar una guia per fer excursions per l'entorn del castell. 

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: