NADAL

Els Pastorets: ritual i festa

Són objecte de representacions teatrals, però també de cançons i romanços

Una representació dels Pastorets | Judit Sala
per M.B., Reus, Catalunya | 26 de desembre de 2021 a les 01:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Personatge freqüent i cabdal a la cultura popular, el pastor és també protagonista per Nadal. Al seu bloc La teiera, l'etnòleg local Salvador Palomar hi fa valer la seva figura. "Viu fora del poble, però en forma part, en contacte íntim amb la natura, dotat d’enginy i saviesa emprírica. Encarna sovint uns valors d’honestedat i sentit primari de la justícia que s’associen simbòlicament a la puresa que comporta el seu relatiu aïllament de la col·lectivitat i els seus conflictes quotidians", precisa l'expert.

Aquest pastor, imaginat i idealitzat per l'imaginari col·lectiu, omple el seu temps de lleure i les estones mortes tot tocant el flabiol, o treballant la fusta amb el ganivet. Per a Palomar, de fet, són virtuts de qui "acumula un tresor de saber fruit de l’experiència, que condueix el ramat i coneix els recursos per plantar cara als perills i fer vida on la civilització s’esvaeix". Per tot plegat, escriu, "és l’altre perfecte".

I és que el pastor forma part i alhora és foraster a la comunitat, quelcom que el fa únic, com única és la seva representació en la cultura vinculada a Nadal. Més enllà de les representacions teatrals per Festes, el pastor és objecte de cançons i romanços; apareix habitualment quan es fa una troballa a la muntanya, posem per cas, o fins i tot quan hi ha una aparició divina com la de la Mare de Déu. 

Per a Palomar, hi ha un altre fet pel qual s'explica el rol del pastor en les celebracions d'aquests dies: la innocència, característica compartida amb la canalla. "El nostre Nadal té en les representacions teatrals dels Pastorets un costum prou arrelat", argumenta l'etnòleg. Es tracta, en essència, d'una nostrada tradició teatral a càrrec de grups associatius i entitats d'arreu sense ànim de lucre.

L'argument pot variar mínimament segons on es dugui a terme la representació, però el fil conductor és la narració evangèlica, i el triomf del bé sobre el mal. "Els Pastorets nadalencs necessiten, efectivament, d’aquest rerefons de canalla que crida quan els dimonis s’emporten els pastors cap a l’infern o riu quan Satanàs els provoca amb enganys innocents. Són la parella protagonista de pastors els que fan digestibles algunes escenes i alguns parlaments de mentalitat anacrònica dels textos clàssics, amb el seu contrapunt burleta i informal", analitza.

Amb tot, cal destacar que hi ha representacions per a les quals l'elenc prepara (o improvisa) corrandes, de vegades sobre fets d'actualitat. Els Pastorets són, per tant, no només una mostra del teatre popular que al país lliguem als cicles de festa, sinó un ritual. 
 
Ja són a la venda les entrades per a Els Pastorets: Belluguet i Bieló, que es representaran a l'Orfeó Reusenc els dies 2, 8 i 9 de gener. L'aforament, a causa de les restriccions sanitàries, serà del 70%. 

 
També hauries de llegir
Fa 47 setmanes

Catalunya, terra de Pastorets

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: