UNIVERSITAT

El Museu del Port acull l'acte inicial de la commemoració dels 30 anys de la URV

Es va presentar el llibre "Honoris causa de la Universitat Rovira i Virgili 1991-2021"

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 13 de desembre de 2021 a les 13:38 |
Una imatge de l'acte | Cedida
El Museu del Port de Tarragona va acollir l'acte inicial del programa d'activitats amb motiu de la commemoració dels 50 anys de la recuperació dels estudis universitaris a Tarragona i els 30 anys de la creació de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L'esdeveniment, en el qual va participar el president de l'Autoritat Portuària, Josep M Cruset; juntament amb la rectora de la URV, Maria José Figueras; va consistir en la presentació del llibre Honoris causa de la Universitat Rovira i Virgili 1991-2021.

El llibre, editat per Publicacions URV amb la col·laboració del Port de Tarragona, recull els discursos d'investidura de les 46 persones nomenades doctors i doctores honoris causa per la Universitat des que l'any 1994 l'artista i autor del logotip de la URV, Antoni Tàpies i Puig, fos el primer en ser reconegut amb aquest títol. La presentació, que va tenir lloc el passat divendres 10 de desembre al Museu del Port de Tarragona, va comptar amb l'assistència de pràcticament tots els rectors que han estat al capdavant de la Universitat des de la seva creació i amb un dels darrers honoris causa, Xavier Prats, assessor especial de Teach for All / A Global Network, que va ser alt funcionari de la Comissió Europea.

Prats va fer una revisió històrica sobre l'origen de la tradició i una reflexió sobre l'oportunitat que suposa per a la Universitat i per als nous doctors honoris causa. En aquesta línia, la rectora, María José Figueras, va destacar la rellevància de comptar amb doctors i doctores honoris causa reconeguts perquè esdevenen ambaixadors de la URV arreu del món i va apuntar que precisament un dels reptes de la universitat és aprofitar millor aquests ambaixadors per continuar creixent en l'àmbit nacional i internacional. Tant Figueras com Prats van coincidir, a més, en destacar la vàlua de les dones científiques, que històricament no han estat reconegudes.

Per això, la institució preveu retallar la bretxa de gènere existent, amb el nomenament de més dones, després que no fos fins al 2008 quan va rebre el conferiment la primera dona, la periodista Rosa Maria Calaf. El president del Port, Josep Maria Cruset, va destacar els objectius comuns de la Universitat i del Port: contribuir al desenvolupament social i econòmic del territori, lluitar per un desenvolupament sostenible i compatible amb el respecte de l'entorn natural, i impulsar la innovació i l'excel·lència tant en el camp de la recerca com en el de l'empresa.

30 anys de la creació de la URV


El 12 de desembre de 1991 el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar la llei de creació de la Universitat Rovira i Virgili, tot just ahir va fer 30 anys. Els estudis universitaris a Tarragona, però, daten de molt abans: el curs 1971-72 va posar-se en funcionament una Delegació d'Estudis Universitaris de les facultats de Filosofia i Lletres i de Ciències de la Universitat de Barcelona. Per commemorar les dues efemèrides la Universitat i les facultats de Lletres i de Química celebraran al llarg d'aquest curs diversos esdeveniments.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: