1 de 10
PATRIMONI

L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig serà declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

L'esclat de la pandèmia del coronavirus va aturar els tràmits per protegir el monument històric

Una panoràmica de l'Ermita | Mont-roig/ Miami Platja Turisme
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 9 de desembre de 2021 a les 18:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig del Camp (Baix Camp) serà declarada Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Monument Històric. El Departament de Cultura de la Generalitat ha desencallat aquest títol després que l'esclat de la pandèmia aturés la seva tramitació.

El Departament no només inclou al registre de béns culturals el patrimoni arquitectònic sinó també el seu entorn de protecció. El govern local de Mont-roig del Camp ha celebrat la futura protecció d'aquest element patrimonial i s'ha mostrat convençut que podria fer créixer l'atractiu turístic de la zona.

Ara, s'obre un període d'exposició pública de 30 dies en què es poden presentar al·legacions. L'ermita s'afegeix a la llista d'altres elements arqueològics i arquitectònics del municipi que ja són béns culturals, com és el cas de les restes arqueològiques de la Fortalesa i la Botiga del Blat de Miramar, les cinc barraques de pedra seca i el Mas Miró.

Dues locomotores de vaporA banda, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya també ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional dues locomotores de vapor de finals del segle XIX, propietats dels Ajuntaments de Tortosa i Salou. En aquest últim cas, la locomotora de vapor 020T RS 3 s'ubica a l'antiga estació de tren.

Totes dues màquines es van construir a Anglaterra, a Leeds i Loughborugh respectivament. La Generalitat ha inclòs aquests elements patrimonials al registre de béns culturals juntament amb una trentena de locomotores, tramvies, cremalleres i ferrocarrils d'arreu de Catalunya.

La màquina de Salou va ser construïda l'any 1886 per The Falcon Engine Car Works Co. Ltd i va operar en la línia ferroviària de vuit quilòmetres que unia la localitat costanera amb Reus. A dia d'avui, la màquina es conserva juntament amb alguns vagons de passatgers a l'antiga estació del municipi, que recentment ha deixat de prestar servei.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: