OCI

L'entrada al Parc Natural dels Ports

Breu i senzilla guia amb els elements d'interès de Paüls, al Baix Ebre

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 12 de desembre de 2021 a les 08:00 |
Vista del poble de Paüls | http://miraquebe.blogspot.com.es/
Aquest diumenge tornem a convidar-vos a (re)descobrir la bellesa del territori. En aquesta ocasió ens desplaçarem a la localitat ebrenca de Paüls, una de les portes d'entrada al Parc natural dels Ports. El seu terme, muntanyenc i accidentat per contraforts, cingles i barrancs, amb abundants fonts i brolladors, el converteix en un indret ideal per començar-hi itineraris i excursions. Des de Reus, i en cotxe, haurem de fer un trajecte d'una hora i d'uns 90 quilòmetres. La ruta ens la marcaran les carreteres N-420 i C-12.

El poble de Paüls està situat dalt d'un turó, al peu del castell. Els carrers són esglaonats, estrets i costeruts, pel desnivell del terreny. Una bona manera de començar la visita pot ser una passejada per l'entorn de Sant Roc i la seva ermita. Trobareu el temple a uns tres quilòmetres del poble, i la visita val la pena també per la rellevància arquitectònica del conjunt. No té un únic estil en concret, sinó que en combina diversos. 
 

Una imatge de l'ermita de Sant Roc Foto: Consell Comarcal del Baix Ebre


Es tracta, i els veïns en presumeixen, d'un lloc de gran interès natural i paisatgístic, amb pins, xiprers, i altres arbres d'extraordinàries dimensions. La zona té també una font amb diversos sortidors, i 222 corros (una enorme pedra que fa de taula, i altres de més petites al voltant, que al seu torn són cadires). Cadascun dels corros, segons sembla, pertany a una família del poble, i aquesta la pot usar en exclusivitat per les festes de Sant Roc, Sant Antoni i el Dilluns de Pasqua. 
 

Camí de Sant Roc de Paüls Foto: Cedida


Altres indrets d'interès de Paüls són, posem per cas, l'església parroquial, dedicada aquesta a la Nativitat de Santa Maria. És una construcció d'una sola nau, amb elements d'estil gòtic. Es troba a la part més alta de la població, adossada al castell. 

Si l'excursió la voleu fer pel Parc Natural, aquí hi trobareu més informació. 

Un breu apunt històricSegons s'apunta al web de l'Agència catalana de turisme, el topònim prové de la forma llatina paludes, llacunes. La població existia abans del repoblament català, ja que quan Ramon Berenguer IV va conquerir Tortosa el 1148 va lliurar Paüls al cavaller Roger Despuig. Així, la primera notícia documental data de 1168, quan el rei Alfons I va fer donació del castell de Paüls (Peduls) a Guerau de Riu, Pere de Santmartí i Ramon Queralt.

Si fem un gran salt en el temps, durant la Guerra Civil es van cremar els altars de l'església parroquial, que encara era la del castell.

També us pot interessar:

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: