1 de 10
trànsit

Nova llei de trànsit: els set canvis que afectaran els conductors

La nova regulació, que ha aprovat el Congrés dels Diputats, entrarà en vigor previsiblement entre el febrer i el març del 2022

Vehicles circulant per la C-58 a Cerdanyola del Vallès | Gala Espín
per Lluís Girona, Barcelona, Catalunya | 3 de desembre de 2021 a les 18:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Congrés dels Diputats ha donat la llum verda definitiva aquest passat dijous a la nova llei de Trànsit. Amb això, el seguit de canvis i mesures que va plantejar la Direcció General de Trànsit (DGT) entraran en vigor tres mesos després que la norma sigui publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), és a dir, previsiblement entre el febrer i el març de 2022.

El nou marc normatiu ja fa mesos que ha generat polèmica entre els conductors, sent una de les mesures més discutides l'eliminació del marge dels 20 km/h per poder fer avançaments per adaptar-se a la normativa de la resta de països d'Europa. Repassem a continuació les noves normes i multes.

Multa per tenir el telèfon a la mà


L'article 76 que prohibeix utilitzar el telèfon mòbil mentre es condueix es modifica i s'amplia. Així doncs, a partir d'ara tampoc es podrà tenir el telèfon a la mà encara que no s'estigui fent servir. La sanció per cometre aquesta nova infracció serà de 6 punts al carnet de conduir.

La norma diu així: "Utilitzar, aguantant amb la mà, dispositius de telefonia mòbil mentre es condueix, conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil en condicions diferents de l'anterior, conduir utilitzant manualment navegadors o qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, així com portar en els vehicles un mecanisme de detecció de radars o cinemòmetres".

Punts del carnet per no portar el cinturó posat


Una altra de les noves normes és que si el conductor no porta el cinturó posat mentre circula pot perdre fins a quatre punts del carnet de conduir. Això eleva la normativa actual, que situa la mateixa infracció en tres punts del carnet de conduir i una multa que pot arribar als 200 euros.

Multa per portar detector de radars


En aquesta norma passa com en la dels mòbils. Abans se sancionava el fet d'utilitzar un detector de radars, mentre que quan la nova norma entri en funcionament, el sol fet de portar-lo al cotxe ja serà sancionable. La sanció serà de tres punts al carnet de conduir.

La norma diu el següent: "Es prohibeix instal·lar o portar inhibidors de radars o cinemòmetres o qualsevol altre instrument encaminat a eludir o a interferir en el correcte funcionament dels sistemes de vigilància de trànsit, així com emetre o fer senyals amb aquesta finalitat".

Es perseguiran "perjudicis i danys al medi ambient"


Infraccions relatives al "perjudici" i "danys al medi ambient". Així defineix la DGT un nou tipus de norma que obre la porta a sancionar noves accions normalitzades fins ara com aturar o estacionar un vehicle i no apagar el motor.

Alguns ajuntaments ja inclouen en les seves ordenances mediambientals i de mobilitat la possibilitat de sancionar els conductors que no apaguin el motor després de l'estacionament o en detencions prolongades. Ara disposaran del marc legal necessari per tramitar aquest tipus de sancions.

No respectar la distància en avançar ciclistes sortirà car


Els avançaments a ciclistes és sempre un dels temes més convulsos a les carreteres. Fins ara, no respectar la distància d'1,5 metres era sancionat amb quatre punts del carnet de conduir, però ara, amb la nova reforma de la llei de trànsit, aquesta penalització serà de sis punts.

Casc obligatori en patinets elèctrics


La DGT també es fixa en les noves formes de mobilitat i per això una de les noves normes afecta l'ús de patinets elèctrics. Quan les modificacions siguin aprovades i entrin en vigor, qualsevol persona que utilitzi un patinet elèctric haurà de portar casc de forma obligatòria. Sobre el patinet, també es prohibeix circular per les voreres i que els menors l'utilitzin si han ingerit la més mínima quantitat d'alcohol.

Eliminació dels 20 km/h de marge per fer un avançament


La nova norma contempla l'eliminació del marge de 20 km/h respecte de la velocitat màxima de la via, si era per realitzar un avançament. La modificació, la més polèmica de totes les que reflecteix la nova llei, es pren amb l'objectiu d'adaptar-se a la normativa de la majoria de països d'Europa.

Altres notícies que et poden interessar


​​​
Arxivat a:
General, motor, multes, normes, DGT, cotxe
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: