POLICIAL

Detinguts dos empresaris de Tarragona per revendre material intervingut procedent de plantacions de marihuana

La investigació és dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 3 de desembre de 2021 a les 18:11 |
Una imatge de l'operatiu conjunt dels dos cossos | Mossos d'Esquadra
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Agents de l'Àrea d'Investigació Interna de la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos, conjuntament amb el cos de la policia espanyola, van detenir el passat dijous quatre persones com a presumptes autores dels delictes de malversació i contra la salut pública. Dos dels detinguts són empresaris dedicats a la recuperació de metalls de Tarragona i Viladecans i els altres dos són treballadors de l'empresa de Tarragona, un dels quals és un caporal dels Mossos d'Esquadra en excedència que actualment feia les funcions d'apoderat. Les detencions, fetes públiques el passat dijous, estan relacionades amb la causa que investiga el Jutjat d'Instrucció 3 de Reus, i que esquitxa tres agents dels mossos.


La investigació portada a terme per la DAI, conjuntament amb la policia espanyola, va començar arran de la informació relacionada amb una empresa de Tarragona que s'estaria dedicant a la venda del material intervingut judicialment que es recollia quan la policia desarticulava plantacions de marihuana interiors arreu del territori. L'empresa en qüestió era requerida habitualment per les unitats d'investigació i forces i cossos de seguretat de l'estat per donar suport en les intervencions judicials contra les plantacions de marihuana interiors. D'aquesta manera, s'encarregava de desmuntar les plantacions, recollia tots els sistemes d'aires condicionats, llums tèrmics i plafons LED i ho traslladava a les seves naus en qualitat de dipòsit judicial fins que el jutge autoritzés la seva destrucció.

La investigació policial de la DAI va comprovar que el material recollit per aquesta empresa es venia i es distribuïa a terceres persones i, en molts casos, tornava a formar part de noves plantacions de marihuana d'arreu del territori. A més, si constava l'ordre de destrucció del material es falsificava l'acta. L'empresa obtenia un gran benefici econòmic del material intervingut, normalment aparells d'un alt valor econòmic, el qual venien a un preu més baix de mercat.

En ocasions els clients eren directament cultivadors de plantacions de marihuana. En aquest sentit, els investigadors de la DAI van comprovar que l'empresa recollia, transportava i emmagatzemava sempre els aparells amb molta cura per evitar danys que impedissin la seva posterior distribució. D'altra banda, l'empresa comptava amb una nau específica separada de la resta on el responsable emmagatzemava aquest material. Aquesta nau no estava logotipada amb el nom de l'empresa i és on feia les vendes d'una manera privada.

Dijous es va fer la fase d'explotació de la investigació i es van fer quatre detencions entre les quals el caporal en excedència. També es van portar a terme quatre entrades i perquisicions a naus industrials d'un polígon de Tarragona i un domicili situat a Cunit. En les entrades es va localitzar material intervingut en operatius de diversos cossos policials que ja estava preparat per a la seva venda i que hauria d'haver-se destruït o que estava en dipòsit judicial.

En total, es van trobar més de 400 aires condicionats, 850 plafons de llums al·lògens, 130 plafons de llums led i més de 3.200 balestres sense focus. També es va intervenir altre material necessari per instal·lar plantacions de marihuana interiors.

El propietari de l'empresa també està detingut per un delicte contra la salut pública ja que els investigadors van descobrir que un servei policial li havia deixat en dipòsit un gran carregament de marihuana perquè el destruís i els hi fes arribar l'acta de destrucció. En comptes de fer-ho, va intentar processar la marihuana per vendre-la al mercat il·legal amb què hauria obtingut un benefici d'uns 200.000 euros, però no ho va aconseguir perquè la droga es va fer malbé.

Tres mossos detinguts per malversació de cabals públics i revelació de secretsEn una peça separada de la investigació dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus, la Divisió d'Afers Interns va detenir el passat 30 de novembre tres mossos en actiu a Tarragona, com a presumptes autors dels delictes de malversació i falsificació de document oficial.

Els detinguts s'haurien quedat diners procedents d'una intervenció policial en la que havien participat i que haurien d'haver lliurat a l'autoritat judicial. Un dels detinguts també està detingut per un delicte de revelació de secrets.

Segons la investigació, aquest mosso extreia informació de les bases de dades policials i també utilitzava la informació sobre futurs dispositius policials contra el tràfic de drogues i les facilitava a persones relacionades amb el crim organitzat. Aquesta revelació de secrets hauria perjudicat diverses investigacions que estaven duent a terme els Mossos d'Esquadra arreu del territori. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: