1 de 10
ENERGIA

​Municipis afectats per la MAT Valmuel-Begues es reuneixen amb el govern espanyol per reiterar el seu rebuig al projecte

La línia d'alta tensió està pendent de l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental

Imatge d'arxiu | Cedida
per Redacció, Tarragona | 3 de desembre de 2021 a les 09:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diversos alcaldes i representants del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre així com de l'Alt Penedès es van reunir ahir dijous, de forma telemàtica, amb membres de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental de la Secretaria d'Estat del Medi Ambient.

En la trobada, les autoritats van mostrar la seva oposició al projecte de la línia d'alta tensió (MAT) Valmuel-Begues, que travessarà vuit comarques catalanes. En declaracions a l'ACN, el batlle de Falset Carles Brull afirma que seguiran lluitant per aturar el projecte, el qual està pendent que s'avaluï la declaració d'impacte ambiental. Està previst que en menys de quatre mesos es resolgui aquest tràmit que podria paralitzar l'infraestructura si es considera desfavorable.

Segons Brull, en la reunió telemàtica, els representants territorials van mostrar la unitat del territori contra la MAT Valmuel-Begues i van exposar els arguments tècnics i jurídics per rebutjar el projecte. "Ho hem fonamentat en el fet que és contrari allò que disposa la llei 24/2016 del sector elèctric i amb relació al procés de declaració ambiental és contrari per les determinacions que recull la llei 21/2013", va detallar l'alcalde. "No estem en contra de la transició energètica, tot el contrari. Estem en contra de fer-ho d'aquesta manera i trinxant el territori', va afegir.

"Sabem que tècnicament la línia està sobredimensionada, això ens fa pensa que hi ha alguna cosa més darrere; l'estudi de l'impacte ambiental presentat per la promotora només parla dels beneficis i no dels perjudicis, per tant, l'estudi de l'empresa és incomplet i contrària del que diu l'avaluació ambiental de la Xarxa Natura 2000", va especificar Brull.

En un comunicat, les autoritats reunides han manifestat que la resposta per part del Ministeri va ser "clara i tranquil·litzadora" i van remarcar que en "tan bon punt rebessin el projecte avaluarien en profunditat l'impacte mediambiental" de la MAT. De fet, Brull va explicar que des del govern espanyol preveuen analitzar tota la documentació en els pròxims quatre mesos. "Esperem que els informes ambientals siguin desfavorables", confia l'alcalde.

A la reunió hi va assistir Isamel Aznar, director de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental; Ángel Martínez, assessor de la vicepresidenta 3a; Laura Castel, senadora per Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats; Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès; Carles Brull, alcalde de Falset; Amadeu Pros, tinent alcalde d'Ascó i vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre; Isidre Sampé, alcalde de Villalba i els Arcs; Toni Abelló, alcalde de l'Aleixar i representant dels municipis del Baix Camp i Bea Mayordomo, alcaldessa de Riudecols.

Projecte de la MAT Valmuel-Begues


El projecte de línia aèria d'alta tensió Valmuel-Begues (400 KV) tindrà 182,22 quilòmetres de longitud, amb afectació a Catalunya de 140,23 quilòmetres. En concret, afectarà a més de 631 hectàrees i travessarà vuit comarques catalanes, des de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona fins al Penedès. Si es dona llum verda al projecte, es construiran 378 torres metàl·liques de prop de 90 metres d'alçada, 34 metres entre extrems i afectant 55 metres d'amplada de servitud. La MAT Valmuel-Begues és un projecte de titularitat privada i d'ús exclusiu del seu promotor, l'empresa Forestalia.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: