1 de 10
SALUT

Proves diagnòstiques gratuïtes i activitats lúdiques a Reus pel Dia mundial de la Sida

Subirats destaca la importància de la detecció precoç

A la plaça de Prim de Reus s'han fet proves diagnòstiques de franc | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 1 de desembre de 2021 a les 12:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plaça de Prim de Reus ha estat aquest dimecres, Dia Mundial de la Sida, l’escenari principal dels actes que la comissió local pel ViH i les ITS, de la qual la regidoria de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament en forma part. Sota el lema #Surtdedubtes, "per sensibilitzar sobre la malaltia i les infeccions de transmissió sexual", han apuntat des del consistori, s'ha dut a terme una trobada en què la Creu Roja ha instal·lat un hospital de campanya per fer proves de VIH confidencials i gratuïtes.

Fonts municipals han fet constar, en un comunicat, que cal tenir en compte que "un nombre elevat" de persones que estan infectades pel VIH i les hepatitis víriques "ho desconeixen". És per aquest motiu que "cal seguir fent ressò i recordar a la població general, i especialment als col·lectius més sensibles, la importància de la detecció precoç".

A plaça, el regidor del ram, Òscar Subirats, ha exposat que "fer-se les proves permet conèixer el més aviat possible si s’està infectat i, d’aquesta manera, poder beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar mesures per evitar la reinfecció i la transmissió". En aquest sentit, ha indicat també que s’ha editat un tríptic informatiu amb un recull dels llocs on es poden fer les proves diagnòstiques i obtenir informació.
 

Subirats, a la plaça de Prim, aquest matí de dimecres Foto: Reus.cat


Paral·lelament, la regidoria de Salut i Ciutadania ha organitzat al llarg del matí tres espais lúdics dirigits als jovent sobre "salut sexual i els drets sexuals". Subirats ha manifestat que la SIDA “ és una pandèmia no resolta del tot pel que fa a l'estigma i als contagis que encara persisteixen. Per això cal seguir endavant amb la difusió per no abaixar la guàrdia en la prevenció de la malaltia”.

Situació epidemiològica del VIHLa situació epidemiològica a Catalunya, així com a la resta d’Europa, ha anat mostrant "una lleu tendència descendent" de les infeccions per VIH, segons s'ha apuntat des de l'Ajuntament de Reus, a través d'una nota de premsa. L’any 2020, però, aquesta tendència descendent "es va accentuar", derivada de la pandèmia de la covid i l’impacte en la situació assistencial i els programes diagnòstics.

L’any 2020 es van notificar vuit nous diagnòstics de VIH al Camp de Tarragona, el que representa una taxa anual de 1,3 casos per 100.000 habitants. En el conjunt de Catalunya, es van notificar 329 nous casos, amb una taxa del 4,2 per 100.000 habitants, i que representen una disminució del 50% respecte a l’any anterior.

Altres infeccions de transmissió sexualA banda, l’any 2020, es van notificar 96 casos de sífilis infecciosa residents al Camp, que representen una taxa global de 15,4 casos per cada 100.000 habitants. L’any 2020, es van notificar 168 casos de gonocòccia residents al nostre territori, que representen una taxa global de 27,0 casos per cada 100.000 habitants.

L’any passat també es van notificar 489 casos d’infecció per clamídia, que representen un taxa global de 78,6 casos per cada 100.000 habitants. Pel que fa al Limfogranuloma veneri (LGV), es van notificar sis casos, que representen una taxa global de 1,0 casos per cada 100.000 habitants.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: