DIGUES LA TEVA

Un any de Consell Municipal d'Habitatge

Una imatge d'arxiu de l'Oficina municipal d'Habitatge, de Reus | Reus.cat
per Marina Berasategui i Teresa Pallarès, Reus, Catalunya | 1 de desembre de 2021 a les 11:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja fa un any que va tenir lloc el plenari de constitució del Consell Municipal d’Habitatge, en escenari plenament pandèmic. Un any durant el qual ens hem hagut d’organitzar telemàticament per dur a terme les sessions plenàries i les trobades dels grups de treball creats per abordar la qüestió de l’habitatge des de tres enfocaments concrets, però alhora amb totes les visions possibles: ‘Qui necessita habitatge?’, posant les persones al centre i el seu dret efectiu d’accés a l’habitatge; ‘On cal habitatge?’, analitzant la realitat física i normativa que regeix sobre l’habitatge; i ‘Com fem habitatge?’, respecte a les polítiques públiques que estem duent a terme des del consistori.

Abans de constituir-se el Consell, va ser molt interessant també la jornada de sensibilització que vam organitzar conjuntament amb la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili. I en els darrers mesos, hem dut a terme una sessió extraordinària per tractar les ocupacions, així com diverses sessions dels grups de treball sobre el padró en les quals hem recollit aportacions interessants respecte a la promoció d’habitatge a Reus. Un agraïment a tots els membres que hi participen i als nous integrants que s’hi afegeixen per la seva implicació.

En tot aquest temps ens hem pogut fer ressò del Pla de Reactivació Econòmica i Social, que ha desplegat recursos per impulsar la rehabilitació d’edificis i habitatges per a ser inclosos a la Borsa de Lloguer municipal. Hem pogut veure els avenços que hem fet com a govern amb el projecte de construcció d’habitatge de protecció oficial a l’àrea de l’antiga Hispània, o com ens hem acollit al programa d’inspeccions d’habitatges buits i la rehabilitació d’alguns de titularitat municipal amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

D’altra banda, hem fet passos endavant amb l’estudi d’àrea amb mercat d’Habitatge Tens, per sol·licitar a la Generalitat que s'apliqui a Reus la normativa de regulació dels preus de lloguer. Hem abordat en grup les iniciatives legislatives que es duen a terme des del Govern de la Generalitat de Catalunya i des del Govern de l’Estat i que impacten en la nostra ciutat, com la Llei de regulació del preu de lloguers, el pla sectorial territorial d’habitatge o la Ley de Vivienda. I ho hem fet amb la participació de veus expertes convidades. Tampoc quedarem al marge dels pressupostos que aprovaran les dues institucions en matèria d’habitatge ni del possible finançament europeu per a la regeneració urbana. Aquest cicle inicial ha estat molt profitós per confirmar que el triple enfocament i les múltiples visions ens aporten solucions a problemàtiques que com a administració ens poden quedar en zona cega.

I ara encetem un segon any, i últim cicle del Consell Municipal d’Habitatge d’aquest mandat 2019-2023, en el que posem a disposició els grups de treball per acompanyar i treballar la revisió del Pla Local d’Habitatge, que impulsa la regidoria d’Habitatge mitjançant l’Oficina d’Habitatge. Plantegem aquest treball obert i transversal ja que el context actual ho requereix, i afrontem un moment de desplegament de recursos que hem de saber aprofitar bé, per avançar en el dret efectiu de l’habitatge a Reus.

Marina Berasategui Canals és la presidenta del Consell Municipal d’Habitatge; Teresa Pallarès Piqué, és la vicepresidenta del Consell Municipal d’Habitatge.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: