Dades: coronavirus

Com està la pandèmia, al Baix Camp, en relació amb altres onades?

Consulteu les dades actuals i compareu-les amb les registrades en anteriors rebrots

per Roger Tugas Vilardell, Barcelona, Catalunya | 30 de novembre de 2021 a les 17:34 |
Veïns al carrer de Llovera de Reus | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La situació de la pandèmia de Covid a Catalunya empitjora. S'han superat amb claredat els 10.000 contagis detectats a la setmana, cosa que no ocorria des de mitjans d'agost i, malgrat que l'increment no és explosiu, sí que és constant i ja fa un mes i mig que dura. Les complicacions afecten pràcticament totes les comarques, però les diferències entre aquestes no són menors, tal com s'evidencia en el següent mapa en què podeu consultar en quin punt es troba cadascuna en cada indicador de la pandèmia, així com visualitzar ràpidament si es troba en la franja de complicació baixa o alta (es mostren en verd les 21 comarques amb millors dades en cada indicador i en vermell, les 21 amb pitjors).
 


Com es pot constatar, el Ripollès és clarament la comarca amb major incidència setmanal (ràtio de 640 positius per cada 100.000 habitants) i risc de rebrot (1.393 punts, quasi 14 cops més que el llindar del risc alt). Pel que fa a contagis, el segueixen a certa distància la Noguera (ràtio de 369,6), l'Urgell (341,2), les Garrigues (332,5) i l'Alt Urgell (331,1), molt per damunt de les que n'estan detectant menys, la Ribera d'Ebre (ràtio de 74,8), l'Aran (73,3), la Cerdanya (72), l'Alt Camp (60,5) i especialment el Priorat (34,5), l'única comarca sense risc alt de rebot, amb 68 punts.

Tot i això, cal tenir molt en compte també la velocitat de propagació (Rt), indicador que mesura la quantitat de contagis que provoca cada infectat i, per tant, si la pandèmia s'està expandint (valor superior a 1) o contraient (menor a 1). On empitjora més actualment és clarament al Moianès, amb una Rt de 4, mentre que altres tres comarques superen també el valor de 2, el Solsonès (2,74), la Terra Alta (2,7) i l'Alt Camp (2,23). N'hi ha dues, però, amb la Covid en retrocés, el Priorat (0,64) i l'Alt Urgell (0,98), i la Conca de Barberà (1,02) hi està a prop.

Ara bé, com està evolucionant la pandèmia, en relació amb les anterior onades? Ja fa un mes i mig de l'inici de l'increment de casos i, pel que fa a contagis, la vacunació ha fet que l'augment hagi estat molt més lent que en anteriors rebrots (excloent el primer, sense dades fiables, i el quart, peculiar i dubtós que es tractés realment d'una onada). Ara bé, la manca de restriccions, també provoca que l'ascens sigui més constant, ja que normalment el pic s'assolia en aproximadament un mes i llavors ja tornava a caure, i ara, en canvi, manté la tendència. El següent gràfic permet comparar l'actual creixement amb les anteriors onades, tant per contagis com ingressats (totals i UCI) i morts, i podent seleccionar dades de tot Catalunya o de cadascuna de les seves 42 comarques.
 


I si a nivell de contagis hi ha enormes diferències amb les anteriors onades, encara n'hi ha més en l'evolució les patologies greus. En l'últim mes i mig, s'han duplicat els 330 ingressats per Covid, fins a 660, però a la segona onada es van triplicar i a la cinquena, es van multiplicar per cinc. Va ocórrer un fet similar en relació als hospitalitzats a l'UCI, mentre que per ara escassament han augmentat dels prop de 80 fins a 141. L'última setmana, igualment, van morir 32 persones a causa de la Covid, una xifra molt baixa comparada amb les prop de 500 defuncions de la segona i tercera onades a aquestes alçades.

El Ripollès, a prop del rècord


Malgrat tot, aquesta comparativa varia a nivell territorial, ja que, com s'ha vist, no totes les comarques estan patint igual l'actual increment, però també va ser-hi diferent l'impacte de cada onada. Si hi segueixen augmentant els contagis, de fet, el Ripollès podria arribar ara a un pic de casos superior que en qualsevol onada (ara només queda per sota de la tercera), i el mateix podria ocórrer a l'Urgell i la Noguera, tot i que hi estan més lluny. D'altres com el Pla d'Urgell, la Terra Alta o el Pallars Jussà es troben en punts similars a anteriors onades a aquestes alçades, tot i que llavors la tendència ja era decreixent.

Aquestes semblances territorials puntuals, però, només són possibles en relació als contagis. En tots els casos, el nivell actual de patologies greus (ingressos i defuncions) no té res a veure amb les anteriors onades, ja que la vacuna ha facilitat que aquells que s'infectin desenvolupin generalment símptomes més lleus (o inexistents). En les següents taules interactives es pot consultar amb més detall el punt actual de la pandèmia en l'última setmana amb dades consolidades, en comarques i en grans municipis.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: