SOCIETAT

Gran acollida de la representació especial del «Misteri» per al seu enregistrament

L'església de Sant Andreu de la Selva ha vist per primera vegada la peça assumpcionista fora de les dates de la Mare de Déu d'Agost.

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 28 de novembre de 2021 a les 10:36 |
Representació del Misteri de la Selva | Cedida
L'emoció de les melodies i dels textos medievals que protagonitzen el Misteri de la Selva ha omplert per primera vegada l'església de Sant Andreu del municipi fora dels dies de la Mare de Déu d'Agost. Mai abans la peça assumpcionista s'havia representat per al públic selvatà més enllà de les dates per a les quals va ser concebut a finals del segle XIV, però l'ocasió era única i irrepetible, donat que es tractava d'enregistrar-la per als arxius de Patrimoni Cultural de la Generalitat i per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Els requisits tècnics de l'enregistrament han fet que aquesta posada en escena del Misteri hagi estat lleugerament diferent de la que acostuma a tenir el 14 i 15 d'agost, quan tota la representació està protagonitzada per la sobrietat i l'intimisme que caracteritza l'obra. Així doncs, el nombrós públic que ha omplert el temple selvatà ha pogut gaudir d'un Misteri més lluminós i viu que mai, amb uns actors carregats de l'energia que els han aportat les tres posades en escena d'aquest 2021 després de l'aturada que es va patir l'any passat.

El fet de poder gaudir del drama assumpcionista selvatà en una data tan poc habitual ha permès comptar amb una nombrosa quantitat de públic que fins ara no havia tingut l'oportunitat de presenciar-lo a l'agost, com és el cas de l'arquebisbe de Tarragona, monsenyor Joan Planellas, que ha estat acompanyat per diverses autoritats locals i comarcals.

Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística l'any 1994. El text, anònim, el va trobar l'historiador local mossèn Joan Pié en una llibreta de censals dipositada a l'Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment. La Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d'un drama o misteri assumpcionista català. És anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d'Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s'ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem, Mallorca o la Sagrada Família de Barcelona.
 
Participació