1 de 10
25N

Una «lluita diària» contra les violències masclistes

La presidenta dels Xiquets de Reus llegeix el manifest en l'acte institucional a l'Ajuntament de Reus

Una imatge de l'acte | Ajuntament de Reus
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 25 de novembre de 2021 a les 11:52 |
Aquest article es va publicar originalment el 25 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Reus se suma al Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, amb un acte institucional presidit per l'alcalde, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; i la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella; i la lectura del manifest a càrrec de la presidenta de la Colla Castellera dels Xiquets de Reus, Eva Oliva.

Una lluita diària


Reus s'ha fet seu, un any més, el manifest per a commemorar el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Vers les Dones consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i la Delegació del Govern a Catalunya.

El manifest d'aquest any reclama la lluita diària per una vida lliure de violències masclistes i posa l'èmfasi en les formes de violència que incorpora la Llei 17/2020, del 22 de desembre, que modifica i amplia la Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, que inclou: la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius; la violència de segon ordre, exercida contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista; la violència vicària; i la violència digital.

L'esmentada modificació de la Llei també reconeix diversos àmbits en què es produeix la violència masclista: la violència en l'àmbit de la vida política i l'esfera pública de les dones i la violència en l'àmbit institucional. Finalment, el manifest destaca l'impacte i la indignació que produeixen les violències sexuals: "Des d'aquí, avui, 25 de novembre, volem reiterar tot el nostre suport i la nostra empatia a les supervivents i el seu entorn. No podem continuar consentint que les dones visquin amb por, amb la llibertat coartada per l'amenaça d'unes agressions sexuals que ja haurien d'estar desterrades d'una societat democràtica i lliure. Les violències sexuals atempten contra el principi de llibertat individual".

"Fem pinya contra les violències masclistes"


L'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones tanca el programa amb què l'Ajuntament ha commemorat aquesta jornada. Els actes més destacats han estat l'organització de tres xerrades en línia sobre la violència masclista, gratuïtes i destinades a professionals que aborden les violències masclistes de forma directa o indirecta: La violència masclista en els col·lectius més vulnerables (infants I adolescents, dones grans I discapacitats o malalts mentals), Aturar les violències masclistes és responsabilitat de tothom i L'abordatge i l'atenció dels homes en les violències masclistes.

Un acte institucional ha començat al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus i que ha acabat amb una actuació del Bou de Reus a la plaça del Mercadal. Per acabar, a les 7 de la tarda, també a la plaça del Mercadal, els Xiquets de Reus faran un pilar commemoratiu del 25N.

Coincidit amb aquesta data, la regidoria de Benestar Social, ha posat en marxa una campanya de difusió dels serveis municipals especialitzats d'atenció a les dones amb el lema Fem pinya contra les violències masclistes! D'aquesta manera, es vol reforçar el coneixement per part de la ciutadania, i de manera especial de les persones joves, de l'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV) i del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Una data per reivindicar i per recordar


El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones durant la primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrada a Bogotà, capital de Colòmbia, l'any 1981. En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència masclista en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela ('Dedé') Mirabal va ser l'única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica amb vuitanta-vuit anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

L'any 1999, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va donar caràcter oficial a aquesta data.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: