ENERGIA

Front comú d'alcaldes de Ponent, Tarragona i el Penedès contra la MAT

Més de trenta representants municipals i del Govern es troben a Vinaixa per consensuar al·legacions contra la línia

per Redacció, Tarragona | 24 de novembre de 2021 a les 08:41 |
La reunió d'alcaldes a Vinaixa per consensuar al·legacions contra el projecte de MAT. | Oriol Bosch/ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més d'una trentena d'alcaldes del Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà i l'Anoia van fer una trobada ahir al vespre a Vinaixa per consensuar criteris per presentar al·legacions contra el projecte de la MAT de 148 quilòmetres que surt del Baix Cinca, a la Franja, i creua municipis d'aquestes comarques.

A la reunió també hi van assistir les delegacions del Govern al Camp de Tarragona i al Penedès així com la directora general d'Energia i el director de Qualitat Ambiental del Departament d'Acció Climàtica. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, va dir que hi ha hagut un "acord unànime" d'oposició i va afegir que el model energètic d'aquesta línia no és el de Catalunya ja que està "sobredimensionat".

Solé va explicar després de la reunió que la primera al·legació que presentaran els ajuntaments serà la de demanar una pròrroga i després es treballarà amb la "màxima celeritat" per fer les al·legacions per reivindicar la protecció del territori i posar de manifest que el model energètic del país passa per una generació d'energia distribuïda i no de forma massiva en alguns punts per tal que les línies només hagin de ser de "transport" i per això s'implantin de forma sobredimensionada. Segons Solé, seran els consells comarcals els qui coordinaran la presentació de les al·legacions.

El delegat del Govern al Penedès, David Alquezar, va reafirmar la crítica a les proporcions del projecte i a l'afectació que tindria per al territori, que no seria acceptable. Així mateix, va reiterar que és un model que no necessita Catalunya i que es tracta d'una agressió "que no es pot admetre de cap manera".

La directora general d'Energia, Assumpta Ferran, va comentar que es fa difícil veure la "lògica" d'aquest projecte ja que parteix d'un parc eòlic no gaire gran, a Aragó, que evacua l'energia a més de 200 quilòmetres d'allà on es produeix. En aquest sentit, va alertar que és una línia molt grossa per Catalunya i per això va advertir que cal saber si al darrera no hi ha cap altre "objectiu" que cal identificar. Segons Ferran, la línia pot transportar més de 3 gigawatts i si hi hagués un incendi a sota, no estaria clar que es pogués mantenir la seguretat elèctrica del país ja que el sistema podria entrar en perill.

Un dels alcaldes presents a la reunió, el dels Hostalets de Pierola, el municipi on finalitzaria la línia, Gerard Parserises, va remarcar que ara és "vital" que hi hagi una gran estratègia entre tots els ajuntaments, consells comarcals i vegueries contra el projecte. En aquest sentit, es va mostrar satisfet que de moment s'hagi aconseguit un rebuig massiu a la línia. Al seu municipi, els afecta amb 31 torres que poden arribar als 80 metres i dos subestacions elèctriques.

El projecte de la MAT


El projecte d'aquesta línia de Molt Alta Tensió (MAT) va sortir a informació pública el passat 11 de novembre. Preveu l'evacuació del parc eòlic LUPUS, de 49,5 MW a les demarcacions de Saragossa, Osca, Tarragona, Lleida i Barcelona. Aquest parc eòlic està situat al Baix Cinca, en diferents termes municipals, i consta de 9 aerogeneradors de 120,9 metres d'alçada.

La MAT que es vol construir per transportar l'energia d'aquest parc seria de 400 KV i aniria fins a Pierola, a l'Anoia. La previsió és que passi per la Granja d'Escarp, Seròs, i Maials, al Segrià; Llardecans, Torrebesses, la Granadella, Granyena de les Garrigues, el Soleràs, Els Torms, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Vinaixa, i Tarrés a les Garrigues; Vimbodí i Poblet, l'Espluga de Francolí, Blancafort, Solivella, Sarral, Rocafort de Queralt, les Piles i Pontils, a la Conca de Barberà; i Montbui, Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Piera, Hostalets de Pierola i Masquefa, a l'Anoia.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: