MEDI AMBIENT

El Pi de Bofarull «s'està morint»

L'Ajuntament treballa en l'actualització del catàleg d'arbres protegits de la ciutat

Una imatge del Pi de Bofarull l'any 2021 | Ajuntament de Reus
per Alba Cartanyà, Reus, Catalunya | 22 de novembre de 2021 a les 11:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Pi de Bofarull, l'arbre monumental situat a l'antiga carretera de Tarragona, es troba en la "fase final" de la seva vida. Així ho ha anunciat l'alcalde, Carles Pellicer, en una roda de premsa aquest dilluns 22 de novembre, on ha explicat que el pi ha tingut una "baixada de vitalitat" i que, tot i els diversos tractaments que se li han fet, "s'està morint".

Pellicer ha lamentat que aquesta pèrdua és "una mala notícia" perquè es tracta d'una "icona" de la ciutat. L'alcalde ha avançat que "una vegada hagi arribat el seu final, el preservarem" i que "el seu llegat continuarà ben viu".

En aquesta línia, ha recordat que al costat del mateix Pi de Bofarull va néixer un petit pi, conservat a dia d'avui pels serveis de Jardineria del consistori. Actualment té uns 10 anys i fa 2 metres d'alçada. La idea, ha assenyalat Pellicer, és plantar-lo al mateix lloc i fer un "acte de ciutat" per celebrar-ho.

Actualització del catàleg d'arbres protegits


Pel que fa a la preservació del medi natural a la ciutat, Pellicer ha assegurat que s'està treballant per actualitzar el catàleg d'arbres protegits. Reus en té un total de 38; 7 dels quals es troben en espais públics, i els 31 restants en zones de particulars.

A més, la ciutat disposa d'uns 300 arbres considerats exemplars, per la seva edat i mida. Són arbres que, igual com els monumentals, requereixen un manteniment més intensiu.

El Catàleg d'arbres monumentals, notables i singulars del terme municipal de Reus data de 1999, i l'actualització permetrà eliminar els que s'han mort i incorporar-n'hi de nous. El document recull arbres d'interès per la seva edat, mida, perquè són elements singulars, perquè són espècies poc habituals, i arbres d'interès per motius culturals o històrics.

El Pi de Bofarull


El Pi de Bofarull és de l'espècie pinus pinea, amb una edat fixada entre 300 i 350 anys. Té una alçada de 20,5 metres, un perímetre del tronc de 4,28 metres i una amplada de la capçada de 21,4 metres.

Situat a l'antiga carretera de Tarragona (de camí a l'aeroport) se'n tenen referències documentals des de fa 200 anys en il·lustracions, contes i poemes, i forma part del patrimoni històric i cultural de Reus.

L'any 1991, va ser declarat per la Generalitat de Catalunya com a Arbre monumental, una declaració que el protegeix en la legislació urbanística i cultural com a arbre d'interès. Des de llavors, la Generalitat és la responsable del seu manteniment, tot i que l'Ajuntament de Reus no hi ha deixat mai d'intervenir.

Després d'aquest estiu, els serveis municipals de Jardineria van observar com el pi començava a decaure, segons sembla, a causa de la calor. A l'octubre, tècnics de la Generalitat van certificar la baixada de vitalitat i es va decidir fer un tractament ràpid amb una aportació de bioestimuladors abans l'arbre no entrés en parada vegetativa. 

De fet, des del consistori apunten que ja fa anys que es fa un manteniment específic a les característiques del pi. Sembla, però, que no ha acabat de funcionar i que, malaurament, l'arbre es troba ja al final de la seva vida. 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: