1 de 10
SOCIETAT

Tornen les activitats pedagògiques a les instal·lacions d'Aigües de Reus

Es recuperen les visites que ja es duien a terme i s'incorpora un nou taller itinerant

Una de les visites pedagògiques a les instal·lacions | Ajuntament de Reus
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 17 de novembre de 2021 a les 13:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aigües de Reus reprèn les activitats pedagògiques a les seves instal·lacions, adreçades a la comunitat educativa, després d'haver-les aturat, el març de 2020 arran de la pandèmia de covid-19. La tornada a la normalitat implica la recuperació de les visites que ja es duien a terme, i fins i tot la seva ampliació mitjançant un taller itinerant sota el títol Els carrers de l'aigua que s'ofereix a les escoles d'infantil i primària.

L'oferta pedagògica d'Aigües de Reus compta amb quatre activitats: la visita a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR), la visita l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP), la visita a l'Espai Aigua, i el nou taller itinerant Els carrers de l'aigua. El disseny de les activitats, gratuïtes en tots els casos, permet la possibilitat de descobrir dues instal·lacions d'Aigües de Reus en un mateix matí.

Les visites clàssiques


Pel que fa a l'EDAR, l'activitat s'adreça a alumnes del cicle superior de Primària, ESO i BAT. La visita planteja descobrir la instal·lació encarregada dels diversos processos de depuració de l'aigua, abans de ser retornada al medi en unes condicions adequades. La durada de l'activitat és d'una hora i trenta minuts, aproximadament.

Pel que fa a la visita a l'ETAP, té una durada aproximada d'una hora i també s'adreça als estudiants de Cicle superior de Primària, ESO i BAT. L'activitat vol donar a conèixer el funcionament dels sistemes de potabilització de l'aigua que arriba a la ciutat, així com la seva procedència, captació, emmagatzematge i consum per part dels reusencs i reusenques.

L'oferta d'activitats d'Aigües de Reus també inclou la visita a l'Espai Aigua, una exposició audiovisual guiada que ens introdueix en la importància de l'aigua al nostre planeta i a les nostres vides, adreçada als alumnes de Cicle superior de Primària i ESO. La visita a l'exposició es pot complementar amb un exercici pràctic d'interpretació de la factura de l'aigua que permet conèixer el consum per persona a la llar. L'alumnat destinatari, en aquest cas, són els cicles mitjà i superior de Primària i el primer cicle d'ESO.

Els carrers de l'aigua


El nou taller Els carrers de l'aigua porta els nens i nenes d'Infantil i Primària a descobrir que l'aigua arriba a les nostres llars a través d'un complicat sistema de canonades que segueixen el traçat urbà de la ciutat. És per això que se'ls convida a entrar "al magatzem de les aigües" on podran fer construccions amb canonades de joguina.

Aquesta activitat permet que els més petits (l'alumnat d'infantil) juguin lliurement a partir de diverses caixes amb jocs de canonades, que a manera de trencaclosques, han de muntar sobre la moqueta de carrers d'una ciutat. Per a l'alumnat de Primària, en canvi, la cosa es complica, ja que participen d'un joc de construcció de canonades sobre un plànol real de Reus, i han de superar reptes com ara: "Com portaries l'aigua des de la Boca de la Mina fins a la plaça del Mercadal?". Paral·lelament, la proposta d'Aigües de Reus incorpora una reflexió sobre la importància de tenir cura de la xarxa de clavegueram.

Al llarg de 2019, abans de l'aturada, un total de 765 persones van participar en alguna d'aquestes activitats, amb l'objectiu de conèixer la gestió de l'aigua a la ciutat i reflexionar sobre els seus usos i valors. Aquestes 765 persones van ser estudiants, en la seva gran majoria, de centres educatius de primària, secundària i batxillerat de la ciutat de Reus, tot i que un 29% de les visites corresponia a alumnat d'escoles i instituts d'altres localitats del Camp de Tarragona. Els centres educatius interessats en alguna d'aquestes activitats pedagògiques al llarg del present curs acadèmic, cal que contactin amb Aigües de Reus a través de la seva pàgina web
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: