1 de 10
POLÍTICA

La intervenció de l'estat neutralitza l'impacte a Reus de la sentència de les plusvàlues

La cessió de tributs aporta 1,4 milions a les arques municipals, justament la xifra que el consistori preveia deixar d'ingressar pel dictamen del TC

La regidora Caballero, aquest dimarts, a la sala de premsa | Marc Busquets
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 16 de novembre de 2021 a les 11:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després d'uns dies "d'intensa anàlisi", la regidoria d'Hisenda que lidera Mariluz Caballero ha comentat aquest matí de dimarts "l'impacte" que la sentència del Tribunal constitucional (TC) sobre l'impost de les plusvàlues tindrà en l'Ajuntament de Reus. Cal recordar que el consistori preveia ingressar l'any vinent 3,8 milions d'euros per la taxa tombada, raó per la qual el govern ha restat "amatent" a la resposta del govern central.

L'efecte neutre ha estat "casual"Fets els càlculs pertinents, de cara a l'exercici de 2022 la reducció del recaptat per aquest concepte és del 36,23%, el que suposa 1,4 milions. Amb tot, la intervenció de l'estat per la cessió dels tributs d'aquest suposa precisament l'ingrés de la mateixa quantitat. "Estaríem parlant, doncs, d'un efecte neutre per a les finances municipals", ha exposat. Això sí, ha exposat que aquest resultat ha estat "casual"

La regidora Caballero ha assenyalat que "hem analitzat a fons les conseqüències" del dictamen del TC, i ha afegit que "hem estat prudents perquè abans de pronunciar-nos volíem saber quin pas faria l'estat". En aquest sentit, ha recordat la mesura del govern central per la qual s'ha restablert amb caràcter immediat l'impost de les plusvàlues per als ajuntaments, si bé adequant-lo a la sentència que l'anul·lava. 

D'aquesta manera, la reducció prevista amb l'adequació feta és del 36,23% dels 3,8 milions d'ingressos previstos, el que suposa una reducció d'1,4 milions. En conseqüència, Caballero ha avançat que el següent pas és el de fer una autoesmena als comptes de l'any que ve (ja aprovats pel ple) per actualitzar-los. 

Un cas pràcticA banda, Caballero ha mostrat un gràfic per exposar un cas pràctic de l'afectació que tot plegat pot tenir per a un contribuent reusenc. En un immoble amb un valor cadastral de 20.000 euros, i amb el nou sistema de càlcul implantat, la compravenda d'aquest penalitza durant els primers quatre anys, però és beneficiosa a termini. La venda un any després de la compra, per exemple, obligava anteriorment a satisfer un import de 222 euros, i d'ara en endavant s'eleva als 780 (és un increment de 558 euros, i d'un 251% d'ingressos més per a la hisenda reusenca). 

Si l'operació de venda es fes 15 anys després de la seva adquisició, el preu que cal pagar passa en aquest cas de 2.880 euros a 720 euros. La davallada d'ingressos per al consistori, doncs, seria de 2.160 euros (-75%).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: