POLÍTICA

Falset, Gandesa i Móra d'Ebre exigeixen el desdoblament de l'N-420

També demanen una "millora" de l'oferta formativa i polítiques d'habitatge "més eficients"

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 16 de novembre de 2021 a les 09:47 |
Els tres alcaldes durant la reunió | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els alcaldes de Falset (Carlos Brull), Gandesa (Carles Luz) i Móra d'Ebre (Joan Piñol) han reprès les reunions de treball que duien a terme periòdicament i que van quedar suspeses arran de la pandèmia de covid-19. En la primera d'aquestes trobades, celebrada aquest dilluns 15 de novembre a Gandesa, s'han pres diversos acords, entre els quals hi ha l'exigència del desdoblament imminent de la carretera N-420, la reivindicació de la millora de l'oferta formativa i d'unes polítiques més eficients en matèria d'habitatge, i l'organització d'un esdeveniment conjunt que permeti als joves la descoberta de les tres capitals de comarca del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Desdoblament de l'N-420


Pel que fa al desdoblament de la carretera N-420, els alcaldes celebren l'esmena presentada pels partits PDeCAT, Junts, ERC i Teruel Existe als Pressupostos generals de l'estat (PGE) de 2022 per tal de tirar endavant un estudi informatiu sobre el desdoblament de l'N-420 entre Reus i Alcanyís.No obstant això, els tres alcaldes coincideixen en el fet que aquesta proposta de desdoblament "no és la primera vegada que es posa damunt la taula, sinó que es tracta d'una infraestructura reivindicada històricament, i sempre posposada". És per tot això que reclamen als partits, la Generalitat i el govern de l'Estat que facin "tot el possible" perquè el projecte prosperi "com més aviat millor" i, en aquesta ocasió, sigui possible "passar de les bones intencions als fets concrets". La petició no es limita tan sols al desdoblament, sinó també a l'execució de les variants de Gandesa, Corbera d'Ebre i Riudecols.

Un sistema educatiu més "flexible"


D'altra banda, també s'ha posat damunt la taula fer arribar al govern de la Generalitat la necessitat d'unes polítiques formatives que siguin "prou àgils i dinàmiques per a adaptar-se amb celeritat als canvis socials i econòmics" que es produeixen en aquestes comarques. Tots tres alcaldes han constatat les dificultats existents per "oferir la formació adequada als joves en camps laborals i professionals en els quals hi ha demanda en els respectius territoris, sense que el sistema educatiu sigui prou flexible per a donar-hi resposta".

Polítiques "decidides" en matèria d'habitatge


En aquesta mateixa línia de reflexió territorial i reivindicació, els alcaldes de Falset, Gandesa i Móra d'Ebre traslladaran a la Generalitat la necessitat d'impulsar "polítiques decidides d'habitatge en el món rural", amb l'objectiu de facilitar la instal·lació en els pobles petits de professionals de diversos camps. Els alcaldes estan convençuts que "determinats incentius i facilitats en l'accés a l'habitatge són un dels factors essencials per aturar la davallada demogràfica i aconseguir un major equilibri territorial".

La reunió celebrada també ha servit per acordar impulsar una iniciativa conjunta que permeti la descoberta de les tres localitats entre el jovent del país, començant pels joves del Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Es tracta d'organitzar un paquet d'activitats, que inclouria un seguit de concerts a les tres capitals de comarca i activitats que permetrien el coneixement d'aquests llocs, tot garantint-los el transport en autobús. Una oferta de descoberta cultural, social i turística que parteix d'una constatació bàsica: sovint, són els mateixos joves d'aquestes comarques els que no coneixen les comarques veïnes.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: