HABITATGE

Els propietaris podran rebre 18.000 euros a canvi d'oferir el seu habitatge a Tarragona a lloguer social

L'Ajuntament obre una línia de subvencions per tal de posar a punt aquells immobles en mal estat

Jordi Díaz, gerent d'SMHAUSA, i Eva Miguel, regidora d'Habitatge, aquest dilluns. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 15 de novembre de 2021 a les 12:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'habitatge és cada cop més una necessitat dels tarragonins, amb l'increment dels preus del lloguer en el mercat privat. La nova legislació obliga a limitar aquests preus als propietaris, però ara l'Ajuntament vol incentivar que aquests habitatges vagin a parar a la borsa de mediació del Servei Municipal d'Habitatge. Mitjançant una nova línia de subvencions, es vol rehabilitar part de parc privat per tal que com a mínim durant uns anys estiguin a disposició de l'administració, en preus que tenen un topall màxim de 550 euros al mes.

El total del pressupost d'aquestes subvencions és d'1,1 milions d'euros i les obres per reformar cada habitatge, seguint uns requisits, podrien arribar a cobrir-se al 100%. El màxim per habitatge és de 18.000 euros i està desglossat en cada partida: cuina, bany, instal·lacions d'aigua, de llum, de gas, sanejament, repàs, aïllament...

El període de cessió d'aquests habitatges al lloguer social serà de com a mínim cinc anys i ofereixen a més del pagament de les obres -que consideren que s'amortitza en aquest temps- un servei de mediació durant tota la vida, assessorament jurídic i tècnic personalitzat, garantia de compliment de les obligacions contractuals i pagaments, i assegurança multi-risc durant tota la durada del contracte.

Per a aquesta línia de subvencions estan exclosos grans tenidors -propietaris de més de cinc habitatges- i també està limitat a un nombre màxim d'ajudes a cinc. 

Segons ha assegurat la regidora d'Habitatge, Eva Miguel, el parc actual de la ciutat "està molt degradat" i la seva intenció és la de "mobilitzar els pisos buits" així com incrementar la borsa de lloguer social, ara mateix de 86 pisos. Aquesta quantitat és significativament inferior a la de sol·licitants, que pot arribar als centenars o milers.

El preu de lloguer de la borsa del Servei Municipal de l'Habitatge és d'entre un 10 i un 20% per sota del que fixa el mercat privat. Un "lloguer més just" que és diferent al que poden accedir aquelles persones que estan en situació d'emergència habitacional. "A mesura que el preu del lloguer ha anat augmentant, el parc social ha anat disminuint", ha dit Eva Miguel. Jordi Díaz, gerent d'SMHAUSA, ha alertat però que el nombre d'habitatges públics mai no podrà cobrir la necessitat de la població: "Com més habitatges vas agafant, més realitats van aflorant, per exemple la gent que viu a casa dels seus pares i que no són sol·licitants ara mateix". "Sempre que generem oferta hi haurà demanda", assegura.

La voluntat de l'executiu local és exhaurir la partida, si bé són conscients que costarà donada aquesta obligatorietat d'oferir l'habitatge a lloguer social durant un contracte. "Volem treure la por als propietaris, generalment els nostres llogaters són millor pagadors que al mercat privat", ha conclòs Díaz.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: