1 de 10
PREMIS

Lliuren el guardó «Més Amic de Reus» a Joaquim Mallafrè

Traductor, professor i lingüista de professió, que també ha celebrat enguany el seu 80è aniversari

Carles Pellicer, Joaquim Mallafrè i Joan Maria Mallafrè | Jaume Garcia
per Blanca Castellví Sales, Reus, Catalunya | 14 de novembre de 2021 a les 11:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 90 persones es reunien aquest passat dissabte, al restaurant La Bella Itàlia per celebrar els premis Més Amic de Reus, entre ells, sis guardonats amb aquest guardó que s’encetà el 1981. L’acte s’havia fet pregar i el seu calendari s’ha alterat a causa de la Covid-19.

Molts amics i amigues de Reus, familiars, exprofessors de l’Institut Gaudí on tants anys va fer de professor d’anglès acompanyaven el guardonat per l’entitat. En aquesta 37a edició del certamen l’escollit fou Joaquim Mallafrè Gavaldà, traductor, professor i lingüista de professió que també ha celebrat enguany el seu 80è aniversari.

La seva obra més important, tot i que no és la única ni molt menys, data de 1981 quan efectuà la traducció de L’Ulisses de James Joyce al català, ara fa tot just quaranta anys. “Va deixar bocabadat a tot el món cultural català”, afirmava el president del Centre d’Amics de Reus, Joan Maria Mallafrè referint-se a aquesta fita del premiat. El president de l’entitat feu un ampli recorregut per la desbordant biografia intel·lectual d’un dels grans de Reus i de Catalunya, membre destacat de l’Institut d’Estudis Catalans.

Joaquim Mallafrè es mostrava molt agraït als presents i als qui no havien pogut acudir a l’acte. “Són molts amics de Reus els que m’han fet com sóc”, comentava en el discurs, ja que per ell “ningú és fruit de sí mateix”. El traductor ha rebut molts més reconeixements gràcies a la seva trajectòria, entre els quals es troben la Creu de Sant Jordi i la medalla de la ciutat de l’Ajuntament de Reus.

A l’acte també hi van ser presents l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i el president de la Cambra de Comerç, Jordi Just. Pellicer hi prengué la paraula per agrair al Centre d’Amics de Reus la celebració d’aquest acte que ell considera de “ciutat” i, sobretot, per donar gràcies a Joaquim Mallafrè per ser com és: “professor, traductor, lingüista, persona implicada, però sobretot, persona compromesa amb la societat, la cultura, la llengua i la ciutat.”

Un brindis encapçalat pel president, abans dels postres, obria l’acte del lliurament del guardó Mes Amic de Reus i ell mateix el tancava després tot desitjant poder seguir celebrant el certamen, i el proper any, en les dates habituals i no pas durant la tardor com s’ha hagut de fer excepcionalment enguany.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: