CINEMA DOCUMENTAL

Enmig de les flames, els obrers alcen la veu

El Memorimage projecta el documental "A cambio de tu vida", un retrat de les reivindicacions dels treballadors de la Petroquímica de Tarragona

Una imatge del documental | Memorimage 2021
per Alba Cartanyà, Reus, Catalunya | 11 de novembre de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'explosió a la Petroquímica de Tarragona el gener del 2020, que va provocar la mort de dos treballadors i d'un veí de la zona, és el lamentable accident a través del qual destil·len diverses qüestions inherents a la lluita obrera. El documental A cambio de tu vida (2020), va més enllà de la mirada mediàtica del succés, i posa el focus en els mateixos treballadors de la fàbrica i en les seves reivindicacions, personals i també col·lectives.

La peça, dirigida per Aurora Baez, Clara López, Sebastián Ramírez i Olatz Ovejero, en el marc del Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB, és una de les propostes del Memorimage 2021, recollida dins la secció MemoriReus.

Un dels seus autors, Sebastián Ramírez, explica a aquest mitjà que l'endemà de l'explosió van anar cap a Tarragona per investigar i reunir testimonis: "Intentàvem veure quina pel·lícula hi havia allà, perquè a part de l'accident, existien més capes a observar". Van tenir la sort de poder assistir a una de les accions del grup d'obrers, que va començar a les 4 de la matinada. Ramírez recorda que van presenciar "la impotència, el crit de desesperació i els motius reals que hi havia rere les reivindicacions", i que es van afrontar a una "marea de veus", ja que "hi havia persones que no volien dir res; i d'altres que deien molt". "Va ser allà, en aquell moment, quan vam tenir el documental", assegura Ramírez.

A cambio de tu vida ofereix un "retrat en viu" dels treballadors, de les seves condicions laborals i de la seguretat tan precària que persisteix en els seus llocs de feina. També evidencia el paper del mateix sistema, que incideix en "la dificultat de fer pinya, de no poder ajuntar-se i col·lectivitzar una lluita que els implica a tots", indica Ramírez.

La projecció del documental està prevista per aquest dijous 11 de novembre a dos quarts de 7 de la tarda al Teatre Bartrina; i també es pot veure a través de la plataforma en línia del festival fins al 14 de novembre. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: