1 de 10
OPINIÓ

Educació i respecte

per Xavier Guarque, Reus, Catalunya | 9 de novembre de 2021 a les 10:47 |
Aquest article es va publicar originalment el 9 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els que canviem de llengua quan parlem amb una persona que sabem que és castellanoparlant, fins ara ho justifiquem que és per respecte i educació, per allò que potser no ens entendrà. Per respecte i educació, algú no catalanoparlant, a Catalunya canvia? Clar, això vist des del punt de vista de qui considera que Catalunya és Espanya amb el castellà n'hi ha prou i no hi ha ni motiu de debat. No s'hauria de portar a l'extrem d’haver de justificar o argumentar el parlar amb la llengua d'un, on sigui i davant de qui sigui, i més a casa seva.

No pot ser que en quinze anys, quan la població ha crescut, el català tingui mig milió de "baixes", que un de cada tres residents a Catalunya parla català de manera habitual, i que vuit de cada deu catalanoparlants canviïn la llengua quan algú els parla en castellà, segons l'Informe CAT 2021. Això té la senzilla explicació que l'augment ha estat basant-se en immigrants, que no precisen ni senten la necessitat d’aprendre i parlar la llengua pròpia del lloc de la seva residència, i molt pitjor si, com és el cas, n'hi ha una altra de més expansió i protecció.

També es diu que nou de cada deu productes incompleixen la normativa de Catalunya que obliga a etiquetar en català, sense que ningú vigili i fiscalitzi el seu compliment. I que segueix incomplint-se la llei del cinema, sense cap acusació particular, sense cap grup polític que ho denuncii, ni cap fiscal requereixi una investigació al respecte.

O la tan d'actualitat, nova llei de l'audiovisual, que, tot i que esgrimeixen que tan sols és un projecte, ja s'ha filtrat que no contempla cap quota de producció i projecció en català, i que no hi ha pressupost per a tal dispendi. Punt que tampoc consta en cap ordre del dia de cap comissió de treball, ni de la taula de diàleg parada entre l’Estat i Catalunya.

És possible que no existeixi ningú amb prou força i influència per a contrarestar els que això els hi va de cara, que ja els hi està bé, perquè el que voldrien és veure el català al contenidor de les escombraries.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: