DISTINCIONS

Manuel Romero i Maria Teresa Palet guanyen el 2n Premi Xavier Dupré

Van descobrir la documentació de la Baronia d’Entença

Els guanyadors del premi | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 9 de novembre de 2021 a les 10:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El divendres 5 de novembre, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) va fer el lliurament del 2n Premi Xavier Dupré a la sala Infant Pere del Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer. Aquest segon premi ha estat concedit ex aequo als doctors Manuel Romero Tallafigo i Maria Teresa Palet Plaja, per la seva obra d’investigació i de divulgació sobre les nostres arrels medievals.

Aquests doctors van descobrir la documentació de la Baronia d’Entença, de la qual l’Hospitalet, Vandellòs, Tivissa, Falset, Móra, Bellmunt i altres poblacions en formaven part. Gràcies a aquesta documentació sabem exactament els noms i el nombre de repobladors que van habitar el nostre territori, els seus costums, la seva vida quotidiana, els cultius, l’alimentació, els deures, les contribucions, en definitiva, tot el referent a la vida dels nostres antecessors.

El CELHI va crear aquest guardó per reconèixer el treball de qui obri noves vies d’investigació històrica sobre els orígens de l’Hospitalet de l’Infant i vol retre memòria a Xavier Dupré i Raventós, qui amb el treball que va fer sobre una antefixa trobada durant les obres de reforma de l’Hospital del Coll de Balaguer va formular una hipòtesi sobre la possible existència d’un enclavament grec que feia les funcions d’empori comercial.

La cerimònia de lliurament del premi va constar d’una glossa sobre Xavier Dupré, a càrrec de Xavier Aquilué, responsable científic del centre Iberia Graeca-MAC (és un organisme creat pel Ministerio de Cultura de l’estat i la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya l’any 2006 per al desenvolupament de projectes d’investigació, documentació, conservació i difusió del patrimoni arqueològic grec de la península Ibèrica); i d’una glossa sobre els guardonats, a càrrec de la Dra. Núria Rafel, professora jubilada de la Universitat de Lleida. A l’acte hi van assistir l’alcalde, Alfons Garcia; la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz; i altres representants municipals.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: