LITERATURA

La recuperació d'un mestre

per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 5 de novembre de 2021 a les 09:35 |
Una fotografia de Japrisot | Cedida
L'editora Maite Rodríguez Jánez, l'editora al capdavant de Tres Puntos de Madrid, vol donar un nou impuls al seu catàleg i ho fa oferint edicions interessants que val molt la pena tenir en compte. Una de les que no es poden desaprofitar és Asesinato en el París-Marsella, de Sébastien Japrisot en traducció de Mauricio Electorat.

Japrisot, anagrama del seu veritable nom, Jean-Baptiste Rossi (Marsella 1931 – Vichy 2003) va ser un dels autors francesos de novel·la negra més interessants del segle XX i, de fet, el seu estil personal i la seva original manera de narrar, influenciades pel Noveau roman, representen encara avui tota una agradable sorpresa que aquesta edició no fa altra cosa que confirmar amb escreix.

Publicada l'any 1962 amb el títol de Compartiment tueurs, Asesinato en el París-Marsella és una magnífica mostra de l'habilitat narrativa i de l'estil de Japrisot. El gust pel detall, per les descripcions minucioses, precises i concretes d'elements i situacions que d'entrada podrien no semblar especialment rellevants, es concreten en el dibuix acurat i perfecte d'un mapa estructural que no fa altra cosa que servir de coixí a la trama. Una dona apareix assassinada en un dels compartiments del tren i l'inspector Grazzi comença les investigacions sense sospitar que els sis ocupants de l'habitacle que han compartit viatge començaran a patir la mateixa sort que la primera víctima. Una cursa contra el rellotge que posa en joc totes les no poques qualitats de Japrisot com a autor noir, una tonalitat general carregada d'efectivitat, d'ironia, d'imaginació, un pols ferm a l'hora de traçar les línies mestres de la història i una rara habilitat per anar capturant l'atenció del lector d'una manera quasi imperceptible però absolutament eficaç i poderosa.

Si coneixíeu l'obra de Sébastien Japrisot, aquesta és una magnífica oportunitat per recuperar-lo amb honors. Si no el coneixíeu, Tres Puntos us ofereix la possibilitat d'acostar-vos a l'obra iniciàtica de tot un clàssic en majúscules de la literatura negra europea. Val la pena no desaprofitar-ho.
Arxivat a:
Dos Punts
Participació