ESDEVENIMENTS

Més de 70 recreadors vestits d'època ompliran les Jornades Modernistes als Pallaresos

Tenen lloc dissabte i diumenge

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 3 de novembre de 2021 a les 13:51 |
La localitat tarragonina viurà l'esplendor del modernisme, aquest cap de setmana | Cedida
Els Pallaresos viurà aquest cap de setmana, 6 i 7 de novembre, la culminació de les 1es Jornades Modernistes del Camp de Tarragona amb el nom de Els Pallaresos 1900, amb una col·lecció àmplia d'activitats als carrers i en espais emblemàtics que culminaran amb quatre desfilades de gent vestida d'època, amb la participació de més de 70 recreadors. 

Els Pallaresos vol així, per una banda, fer valer l'obra de l'arquitecte Josep Maria Jujol al poble, com l’edifici del Centre Jujol, on estava ubicat l’antic Ajuntament, i l’escola municipal, de la casa de Ca Andreu, la reixa de la casa de Can Solé, les reformes de la casa d’Emilia Fortuny i els altars laterals i el sagrari de l’església de San Salvador. I com no, la seva obra més coneguda, la Casa Bofarull. Tanmateix, cal recordar que l’Arxiu Jujol es troba situat als Pallaresos, on altrament, al seu cementiri hi ha enterrat l’il·lustre arquitecte.

Per altra banda pretén ser un eix per donar a conèixer tot l’extraordinari potencial modernista de tot el Camp de Tarragona així com, en el futur, de tot el nostre país. Les Jornades tindran en l'any 1918 el seu eix principal. Va ser aquell any quan Jujol va rematar la torre-mirador de la Casa Bofarull amb un penell en forma d'àngel. Jujol va estar 30 anys restaurant l'edifici noble.

L'alcalde, Xavier Marcos, ha recordat en la roda informativa de presentació que la idea va néixer fa tres anys des de l’equip de govern, i concretament des de la formació Independents dels Pallaresos, abans de les eleccions municipals. Però la Covid "ens ho va endarrerir un any i mig. Ara, malgrat el repunt de la pandèmia, no hem volgut endarrerir-ho més i ho hem tirat endavant fent un gran esforç econòmic i organitzatiu", ha subratllat.

L'alcalde ha volgut que la rectora de la URV, María José Figueras, i la pròpia URV tinguin un protagonisme destacat en aquestes jornades. Aquestes han tingut una prèvia amb la celebració, al setembre i octubre passats, de cinc conferències sobre temàtica jujoliana i modernista, "que han estat un èxit de públic tan gran que ens ha sorprès a nosaltres mateixos i ens ha refermat en què la idea de fer les Jornades és bona i hi ha molt interès en la figura de Jujol i en el Modernisme en general". 

Al seu torn, el regidor de Cultura, Samuel Urbano, ha afirmat que "ha estat el primer cop que es fan unes Jornades de Recreació Històrica Modernista al Camp de Tarragona, i materialitzar això a un petit municipi com es Els Pallaresos és fruit de moltes hores de treball i d'un gran equip de coordinació (Elies Torres, l’alcalde, Maria Àngels Creus i Òscar Labodia) i de la participació de veïns i entitats del poble".

Al seu torn, l’assessora del comitè organitzador i experta en Modernisme, Àngels Creus, ha destacat que Els Pallaresos "donarà un caire històric i cultural a les jornades, fent valer el treball que van fer els artesans a partir de tallers que s’hi faran i també donarà visibilitat als costums de l’època". 

La programacióDivendres, dia 5, a dos quarts de 8 del vespre, es durà a terme la presentació oficial de les Jornades al Centre Jujol, on s’emetrà l'espot publicitari versió llarga que s’ha fet per aquest esdeveniment. Representants de la URV, del consistori, així com de personalitats de la cultura del moment, faran la seva inauguració. 

Destaquen també les cercaviles d’època (dues dissabte i dues diumenge), i nombrosos tallers i recreacions: tallers de vitralls; de trencadís; d’escriptura amb ploma;  la recreació didàctica d'una cuina de 1918; la d'un guardaroba d'una dama de l'època; la recreació d’un duel d’època, o la recreació de les dones anant al safareig.

També es podran veure dues exposicions: la primera sobre l’obra de Jujol, i la segona sobre el Gimnàstic de Tarragona a principis del segle XX. Finalment, hi haurà tres mercats: un de modernista, un d'antiquaris i un d'entitats modernistes. També hi haurà visites guiades al patrimoni de Jujol als Pallaresos, jocs infantils amb estris de fusta, i alguna sorpresa més. Garbuix Duet oferirà, en el concert de les jornades, un repertori intimista a la llum de la lluna de la millor música catalana d’aquell moment històric. Tindrà lloc al pati de la Casa Bofarull el dissabte dia 6 de novembre a dos quarts de 7 de la tarda.

Els carrers també estaran musicalment animats durant totes les jornades. La companyia de música Xarop de Canya actuarà el dissabte 6 de novembre. I per al diumenge 7 és prevista la intervenció de la popular Kobla d’en Taudell. 

Tots els tallers i activitats seran gratuïtes però amb reserva prèvia limitada que es podrà fer als punts d’informació que estaran situats al Centre Jujol i a l’estand de Turisme dels Pallaresos, al costat de la Casa Bofarull.

Consulteu amb detall el programa aquí.

 
Participació