1 de 10
AJUTS

Reus presenta diversos projectes als fons europeus per valor de 90 milions

El consistori concep els "Next Generation" com una "oportunitat per avançar cap a una ciutat més verda, tecnològica i resilient"

Una imatge de l'alcalde i la vicealcaldessa amb alguns dels regidors i regidores | Alba Cartanyà
per Alba Cartanyà, Reus, Catalunya | 3 de novembre de 2021 a les 12:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Reus ha presentat diversos projectes als fons europeus Next Generation, amb l'objectiu d'obtenir noves vies de finançament per a iniciatives ja existents, i per impulsar-ne de noves. Alguns d'aquests projectes ja han estat presentats a la convocatòria pertinent i es troben a l'espera de resolució; i d'altres encara s'han de presentar. La quantia total dels projectes presentats és de 94,4 milions d'euros; tot i que des del consistori no s'ha especificat el nombre exacte de propostes. 

L'alcalde, Carles Pellicer, i la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, han comparegut en roda de premsa per oferir una "fotografia global" i donar a conèixer "el moment en què ens trobem". Han mostrat la voluntat del consistori de "treure profit" d'aquests ajuts, ja que s'erigeixen com una "oportunitat per avançar cap a una ciutat més verda, tecnològica i resilient", han expressat. 

Les iniciatives proposades per obtenir finançament s'estructuren en tres blocs: projectes tramitats per ACCIÓ de la Generalitat; projectes presentats en les Manifestacions d'Interès; i projectes presentats dins dels mecanismes de recuperació i resiliència. 

ACCIÓ de la Generalitat

Aquest són els primers projectes presentats per l'Ajuntament. En total, la quantia sol·licitada és de 59 milions d'euros, i incorpora les següents propostes: Reus Green Smart City 2021-2026, accions de reducció de consum energètic, reducció CO₂ i aposta per les energies renovables; bons tecnològics per impulsar la transformació digital del sector productiu de Reus, projectes que utilitzin serveis al núvol, Big Data, intel·ligència artificial...; impuls a l'autonomia digital i la capacitació TIC de la ciutadania; desplegament de 5G i wifi d'alta capacitat, el desplegament d'infraestructures per cobrir una part majoritària del terme municipal de Reus; transformació digital Reus 2023 i impuls de l'economia de les dades; impuls d'un hub tecnològic a través de Redessa, un ecosistema catalitzador d'innovació i desenvolupament tecnològic que esdevingui un motor de canvi i d'alt impacte per l'economia del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Manifestacions d’Interès

En aquesta categoria, la quantia sol·licitada és de 18 milions d’euros. Les diferents accions són: en àmbits de la mobilitat sostenible, la substitució de vehicles municipals per vehicles elèctrics i punts de recàrrega elèctrics; dins del programa d’impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP), la rehabilitació de diversos edificis municipals per l’estalvi energètic; dins de la convocatòria del Pla de Barris Eix 1, s’han presentat les millores generals en sostenibilitat, accessibilitat, mobilitat, energia i urbanització del Barri Fortuny de Reus; i en el marc de la transició energètica a l’hidrogen de la mobilitat urbana, la Vall de l’Hidrogen Verd, amb la comunitat energètica del polígon AgroReus.

Mecanismes de recuperació i resiliència

En l'àmbit de l'Estratègia de Sostenibilitat Turística, s'ha presentat un paquet d'accions vinculades a la Casa Navàs, el Gaudí Centre, la promoció de la figura de Gaudí i el Pavelló VI de l'Institut Pere Mata. Aquest paquet suma un import total de 7,4 milions d'euros. 

En l'àmbit de la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà, com a municipi de més de 50.000 habitants, s'han presentat projectes per valor de 8,9 milions d'euros. 

Per a més informació detallada, es pot consultar la pàgina web del consistori. 

Durant la compareixença, Pellicer i Llauradó han explicat, a grans trets, els projectes en els quals s'està treballant "en aquests moments", i han deixat la porta oberta a altres que poden sorgir en un futur. L'alcalde ha incidit en què "cada projecte té la seva pròpia realitat" i que els fons europeus són "una empenta" per a poder-los executar, però que n'hi ha que "es faran igualment" encara que no es concedeixi l'ajuda.

S'ha mostrat "satisfet" de l'acció de govern i ha agraït la feina de tots els regidors i regidores implicats: "Som un Ajuntament potent", ha conclòs. En els pròxims dies, les diferents regidories donaran més detalls sobre els projectes presentats en cada camp.  

 
Participació