1 de 10
UNIVERSITAT

El Repte Experimenta de la URV obra inscripcions per la segona edició

El programa vol fomentar les vocacions cientificotecnològiques entre els joves del primer cicle d'ESO

Uns alumnes que han participat de la prova pilot fent un dels experiments que proposa el programa. | URV
per Redacció, Tarragona | 3 de novembre de 2021 a les 11:22 |
Aquest article es va publicar originalment el 3 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’interès i la vocació per la ciència no neix, es crea. Aquesta és la premissa en què es basa el Repte Experimenta. La Facultat de Química, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química i la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) uneixen esforços amb l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i empreses vinculades al sector químic i biotecnològic de la demarcació de Tarragona per fomentar, a través de l’experimentació, vocacions cientificotecnològiques entre entre infants i joves a través de l’experimentació pràctica.

Superat amb èxit el primer any de prova pilot realitzat en sis escoles de la demarcació de Tarragona, el Repte Experimenta acollirà a 800 nous alumnes de 1r i 2n d’ESO en una nova edició del seu programa per potenciar l’experimentació dins els centres d’educació secundària obligatòria. La iniciativa compta amb el suport de professionals de l’àmbit científic i es basa en el mètode d’aprenentatge learning by doing (aprendre fent), que afavoreixen la motivació dels alumnes i generen coneixements més profunds. 

Els centres educatius que es vulguin adherir al programa, que es bianual i gratuït, pels cursos 2022-23 i 2023-24 poden presentar la seva sol·licitud fins al 10 de desembre de 2021 al web del programa. Se seleccionaran entre cinc i set centres fins a sumar en conjunt, entre tots els centres, 800 alumnes per curs escolar. Entre quatre i sis centres podran optar a la modalitat presencial, que es durà a terme en les seves instal·lacions, i un centre a la modalitat en remot.

Els estudiants concursen amb els seus experimentsEl Repte Experimenta a l’Aula desafia a alumnes de 1r i 2n d’ESO de centres públics i concertats adscrits al programa a dissenyar i a fer un experiment científic amb materials casolans.

Es desenvolupa en quatre sessions de dues hores cadascuna i amb grups reduïts, sempre de la mà d’un padrí científic del món acadèmic o empresarial que els ajuda a entendre el fonament científic del seu experiment. Com a resultat, cada grup genera un vídeo i una memòria amb què competirà amb la resta.

Cada centre selecciona els millors grups que, a través dels Tallers Experimenta, expliquen a alumnes de 5è i 6è de primària del propi centre o d’un centre adscrit, potenciant així la interacció entre l’alumnat i la divulgació de les STEM entre els més joves. A més, com a cloenda, la Fira Experimenta presenta al públic familiar els 30 experiments seleccionats entre tots els centres, i s’atorguen els Premis Experimenta als tres millors equips de joves divulgadors científics.

Repte Experimenta desperta l’interès per la ciènciaSegons l’enquesta realitzada als 637 alumnes que han participat en el Repte Experimenta a l’Aula durant el curs 2020-2021, d’entre del 39% d’alumnes que abans de dur a terme el programa afirmaven que no tenien interès per les ciències, un 65,2% ha canviat la seva opinió després de les quatre sessions d’experiments. També cal destacar que un 39,3% dels alumnes participants diu haver-se sentit molt o totalment motivat durant la realització de les activitats, i un 45,2% força motivat.

Els factors més valorats del programa durant la seva primera edició han estat, segons dades de l’enquesta, la posada en pràctica del mètode científic i la figura del padrí.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: