Centre de Lectura de Reus: cultura del diàleg

per Josep Maria Arias, 30 d'octubre de 2021 a les 11:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre de Lectura de Reus té més de cent seixanta anys d'història i enguany celebra el centenari de l'actual seu social al carrer Major. I si aquestes xifres són contundents i encara ho són més les dels milers de persones i d'iniciatives que hi han tingut origen i acolliment. 

El Centre és un Ateneu nascut el 1859 que ha mantingut encesa la flama clàssica d'aquests espais com a lloc de trobada de tota mena de gent sensible amb la cultura, la formació, la recerca i la divulgació artística i científica. I el camí no ha estat fàcil i s'han hagut de superar dictadures, dificultats econòmiques, algunes discrepàncies internes sobre el model de gestió i èpoques de solitud per la manca de sensibilitat de les administracions públiques. El Centre és un ateneu dels socis i per tant lliure tant per les pujades costerudes, les baixades aterridores i les planes avorrides i interminables. Els seus sòlids fonaments cívics progressistes li han permès arribar fins aquí i continuar treballant pel futur, no només de la ciutat sinó de la regió i del país. I és el paper del Centre en la reflexió i l'acció per construir el futur el que més m'interessa. 

En aquests temps tan líquids i gasosos que estem vivint necessitem més camps de diàleg i menys de batalla. L'ateneu del Centre de Lectura de Reus és una joia que no només hem de saber preservar, sinó també utilitzar. És una eina oberta i flexible disposada a continuar col·laborant amb les iniciatives privades i públiques per pensar, discutir i generar relats que ens ajudin a entomar els molts reptes del segle. Alguns locals i d'altres universals. 

L'ateneu no és només casa dels socis i sòcies. Representa una manera de ser i de fer amb arrels democràtiques profundes que ens pot ajudar a compartir diagnòstics i també tractaments. Un bon instrument per declarar la guerra al conformisme i al fatalisme. Un far, no l'únic, per orientar-nos en un mar procel·lós amb superfície aparentment calmat, però amb corrents profundes molt perilloses per la vida comunitària basada en el respecte a la llibertat de les persones. Per això hauríem d'estar més atents a l'agenda d'activitats que proposa permanentment el Centre de Lectura de Reus i, sobretot, disposats a trucar a la seva porta per aportar noves visions que de ben segur seran ateses. 

La força de l'ateneu del Centre ha estat ser capaç de seure a la mateixa taula mirades i veus diferents amb el compromís d'escoltar-se els uns als altres i, si ha estat possible, arribar a acords. I aquestes reflexions sobre el Centre les podria estendré a moltes altres entitats de Reus que fa anys i panys que piquen pedra per ajudar-nos a ser millores persones i millor ciutat. Aquest és un patrimoni que no tinc massa clar que els nostres representants públics d'aquí i de Barcelona estiguin valorant adequadament. Tant de bo m'equivoqui i triomfi sumar i compartir pel damunt de figurar i imposar. Llarga vida al Centre!

Josep Maria Arias és periodista
 
Arxivat a:
Opinió
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: