Aquest article es va publicar originalment el 30 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El
panellet és, juntament amb la
castanya, el producte estrella de la
castanyada. El seu origen és, però, incert. Al voltant d’aquesta típica menja s’hi troba tota una llegenda que remunta els seus origen en els antics cultes funeraris. Era en aquest tipus d'esdeveniments on es portaven panets petits com a ofrena a l'església o a les tombes dels difunts.
D'altra banda, també es creu que van a ser els
àrabs els que van crear aquesta tradició, pel seu tipus de massa, però els primers indicis que es tenen sobre els panellets són de finals del segle XVIII. En un principi, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca. Però aquests dolços van anar evolucionant i, més tard, es podien adquirir per
Tots Sants i després de celebracions religioses, passant a ser considerat un aliment beneït.
Un producte ideal per a les nits de fred
La seva composició, amb un
alt contingut calòric, juntament amb les castanyes i els moniatos, fa que sigui el producte ideal per a les llargues i fredes nits del dia de Tots Sants, la de l'1 de novembre, i el Dia dels Difunts, el 2 de novembre. Actualment, aquesta tradició de menjar panellets per Tots Sants es manté ben viva a Catalunya, l'Aragó, el País Valencià i les Illes Balears.
Actualment, de panellets se’n troben de tota mena i condició. L’oferta ha anat creixent en els darrers anys, però el panellet per excel·lència és el que està fet amb
una massa d’ametlles similar al massapà, cobert amb pinyons i banyat en clara d’ou ensucrada amb sucre. La forma tradicional és la d’una petita bola que es pot menjar en un parell de mossos, encara que els més llaminers no tindran cap inconvenient a fer-ho d’un sol cop.
Per preparar-los calen pocs ingredients: clara d’ou, sucre, ametlles mòltes i pinyons.