POLÍTICA

L'oposició aprofita el debat del pressupost per carregar contra «l'opacitat» del govern

Socialistes i cupaires apunten al poc marge de maniobra per estudiar els expedients, que s'han aprovat

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 22 d'octubre de 2021 a les 12:58 |
Una imatge del ple d'aquest divendres | ERC Reus/ Twitter
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern ha fet valer la seva majoria per tirar endavant sense problemes les ordenances fiscals i el pressupost de 2022. No obstant això, l'oposició ha aprofitat les seves intervencions al debat per carregar de nou contra la suposada "opacitat" de l'equip de l'alcalde, Carles Pellicer, en la seva gestió i en la difusió de la informació a la resta de grups municipals. Cupaires i socialistes, posem per cas, han criticat el "poc marge de maniobra" que han tingut per estudiar els expedients corresponents. En el punt de l'ordre del dia (20) en què s'ha votat el pressupost, tota l'oposició l'ha rebutjat (15 a 12).

Les ordenances "ofeguen" els veïnsHa estat el regidor no adscrit, Raúl Meléndez, el primer en intervenir. Aquest ha recriminat a la regidora Caballero que apuntés a la premsa que hi hauria diverses comissions informatives per tractar les ordenances i el pressupost, i que "només n'hi hagi hagut una", el que ha descrit com un "despropòsit". Un cop ha valorat la proposta de les taxes, i en concret pel que fa referència a la recollida de residus, ha dit que "ara no toca" apujar-ne el preu perquè "la ciutadania ha hagut de patir un servei deficient" al llarg dels últims temps. Amb tot, ha avançat el seu vot favorable a alguns impostos, com ara el de la retirada de vehicles de la via pública. Pel que fa a les inversions, ha exposat que no són les "adequades" per a Reus. 

Acte seguit, i des de Cs, Débora García ha apuntat que si bé el d'aquest divendres és el ple "més important" de l'any, el cas és que el govern "no necessita l'oposició". De fet, ha carregat contra "l'excessiu triomfalisme" de l'equip de Pellicer, a l'hora de defensar la gestió econòmica al capdavant del consistori. "El pressupost que ens proposen va en contra dels interessos de la ciutadania", ha assenyalat la portaveu de Ciutadans, tot manifestant finalment que els comptes presentats "ofeguen" els veïns. 

Després, les cupaires Mònica Pàmies i Marta Llorens han analitzat les propostes del govern. La primera ha disparat, com Meléndez i García, contra la "poca transparència" de l'entorn del batlle, i també ha estat crítica amb la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, perquè "davant dels mitjans va dir que, com les terrasses són obertes i plenes, ja no hi ha crisi", raó que segons ha dit s'hauria esgrimit per retirar alguns dels ajuts per combatre les conseqüències de la covid. En una línia similar s'ha expressat la portaveu del grup independentista, qui ha lamentat que "s'hagi reduït en un 95%" el fons de contigència de l'Ajuntament per pal·liar els efectes de la pandèmia. 

Al bàndol socialista, Daniel Marcos ha dit que les ordenances plantejades pel govern "donen l'esquena a la ciutadania" i uns minuts més tard ha cedit la paraula al líder del grup, Andreu Martín. Aquest s'ha centrat en la regularització dels preus dels serveis de les empreses municipals de cara al 2022, i el Pla d'inversions que s'ha xifrat en 19,5 milions. "El que tenim clar és que de diners en tenen, perquè han estat recaptant-ne molts", ha apuntat. Sobre el projecte de l'antiga Hispània, en què s'ha establert la construcció d'una seixantena de pisos de protecció oficial, el cap de l'oposició ha recordat que "a la campanya de les municipals de 2019 en van prometre 1.000". 

Segon torn del debatJa al seu segon torn de paraula, Caballero ha mirat de rebatre els arguments de l'oposició. En aquesta línia, ha apuntat que és "fals" que la resta de grups municipals no hagin pogut accedir a tota la informació relativa a les ordenances i els comptes de l'any que ve, i acte seguit ha donat resposta a algunes de les afirmacions que s'han fet abans. D'aquesta manera, ha qüestionat la cupaire Llorens per argumentar que els Bons Reus són una mesura "clientelar". "Molts municipis ens han copiat la iniciativa, crec que amb això està tot dit", ha reblat. 

Meléndez ha lamentat la "manca d'autocrítica" del govern a l'hora d'exposar els expedients que s'han sotmès a votació. A Cs, García ha acusat Caballero de "tenir vergonya" quan ha explicat les ordenances i el pressupost, tot recordant que són "obra de Junts, Esquerra i Ara Reus". La cupaire Mònica Pàmies ha admès la "bona voluntat" de la regidora d'Hisenda quan ha d'atendre les preguntes de l'oposició, si bé ha matisat que l'accés a "determinada informació no sempre és senzill". La seva companya Marta Llorens ha dit que el govern té "molta barra" perquè "no hi ha transparència ni en temps ni en forma". 

Finalment, el socialista Andreu Martín ha disparat contra Caballero per haver dit que l'oposició no ha fet "propostes concretes" per als pressupost. "Vol propostes concretes? Eliminin el càrrec de gerent del CMQ i ja tindrem 80.000 euros més", ha apuntant tot elevant el to. "Escoltin la ciutadania", ha demanat després, tot llegint comentaris que veïns han fet a les xarxes socials sobre el projecte del parc de Lliscament, o la presumpta "manca de neteja" als barris. Amb tot, ha assenyalat que el PSC estudirà si presenta al·legacions a les ordenances, tot i que "tindran el recorregut que tindran, perquè vostès (al govern) imposaran la seva majoria". 

Ja a la part final del debat, Caballero ha assenyalat que el pressupost del govern és "social" i ha assegurat a l'oposició que "encara que us penseu que no us escoltem, sempre tenim en compte les vostres aportacions". 

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: