1 de 10
TRÀNSIT

Porteu aquests objectes deslligats al cotxe? Compte, poden ser perillosos

"L'efecte elefant" pot provocar accidents a les persones que van dins el vehicle

La DGT escenifica quins són els objectes més perillosos | Europa Press
per V.R., Barcelona, Catalunya | 21 d'octubre de 2021 a les 13:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cada any moren desenes de persones a la carretera. Els accidents de trànsit són una de les majors preocupacions de l'administració, que intenta conscienciar els perills que suposen diferents situacions de risc que molts conductors cometen sense adonar-se'n o sense voler prestar massa atenció.

La majoria de vegades es produeixen per un factor humà, però els objectes que hi ha a dins del vehicle poden resultar potencialment perillosos encara que els usuaris no en siguin conscients. La Direcció General de Trànsit (DGT) vol remarcar el calibre que pot suposar dur certes coses sense lligar al cotxe i com pot generar situacions que arribarien a ser, en el pitjor dels casos, mortals.

Gairebé tothom ho fa, amb molta freqüència. Ho poseu al seient del copilot o ho deixes a la part de darrere, a mà, perquè estirant el braç hi puguis arribar en el moment que us atureu en un semàfor. El problema és que aquests objectes poden crear el que s'anomena com a efecte elefant. Objectes de cert pes que, gràcies a la velocitat del cotxe, es disparen com un projectil amb un pes relatiu elevat de manera exponencial. Aquests mateixos objectes poden colpejar contra els ocupats del vehicle o contra els vidres i provocar un greu accident.
 

Els exemples per escenificar l'efecte elefant Foto: DGT


La DGT escenifica quins són els objectes més perillosos que poden crear aquest efecte elefant i que la majoria de persones sol portar al vehicle sense lligar. A través d'una il·lustració, mostra que només amb una frenada brusca es pot provocar una situació d'alt risc per a les persones que són dins. Ensenya, de manera gràfica, a través d'exemples d'animals, com seria un impacte amb el cotxe a certes velocitats (com 50 km/h o 90 km/h).
  Un altre dels exemples més esfereïdors és el de dur un nen petit sense lligar en algun dels seients del cotxe. El pes d'un nen de 3 anys (aproximadament 20 quilos) que es trobés assegut sobre un sistema de retenció infantil (SRI) sense cordar es veuria multiplicat de forma exponencial en sortir disparat per una frenada brusca.

Des de Trànsit mostren que la força amb la qual colpejaria als ocupants dels seients davanters seria equivalent al pes d'una girafa (757 quilos) o d'un elefant africà jove (2.550 quilos).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: