VINS

L'Embutada arriba el 6 de novembre per posar en valor la memòria vinícola de Tarragona

La cinquena edició permetrà conèixer les ubicacions dels antics cellers de la Part Alta

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 21 d'octubre de 2021 a les 13:03 |
Pau Ricomà i Bernat Rios, durant la presentació de l'Embutada | Josep M. Llauradó
El pas del temps ha fet oblidar que la ciutat de Tarragona va ser també un punt neuràlgic del vi al segle XIX i a principis del XX. A la Part Alta, segons ha explicat l'impulsor del certamen de l'Embutada Bernat Rios, hi va haver alhora 44 cellers, un fet que implicava també la proximitat de negocis que els oferien serveis, com ara llauners, vidriers o cistellaires, entre d'altres.

En aquest context, l'arribada del vi novell se celebrava amb la ingesta mitjançant embuts en bancades just davant de les seves portes. Qui no tenia diners per pagar, se les empescava totes: músics, castellers i altres actuaven a canvi d'alguna dosi d'alcohol.

La cinquena edició de l'Embutada (la primera en col·laboració amb l'Ajuntament), vol recuperar precisament aquesta part de memòria històrica local. L'alcalde, Pau Ricomà, ha destacta que es tracta d'una festa "consolidada" per experimentar "una de les sensacions més agradables durant l'any": tastar el vi novell. En total hi participen 20 cellers de les DO Terra Alta, Montsant, Conca de Barberà, Tarragona, Penedès i Catalunya, així com la DO Cava. També, cinc restaurants per aportar-hi la nota gastronòmica, tant el 6 com el 7 de novembre.

Bernat Rios ha destacat que la iniciativa parteix de Benito Báguenas, un precursor ara ja traspassat que va començar a moure tot aquest llegat en forma de festival i activitats "per alimentar l'ànima". Després de l'aturada per la pandèmia, el programa inclou opcions de tot tipus tant dissabte com diumenge, amb visites guiades, tallers i concerts, entre d'altres. També hi haurà castells, amb la participació de la colla dels Xiquets de Tarragona, vestits com ho feien antigament, amb pilars.
Participació