SALUT

Reus manté l'anàlisi de les aigües residuals per a la detecció precoç de la Covid-19

Els mostrejos van començar a efectuar-se el mes de maig de 2020

per Alba Cartanyà, Reus, Catalunya | 21 d'octubre de 2021 a les 12:51 |
Imatge d'un tècnic al laboratori d'Aigües de Reus | Reus.cat
Aigües de Reus i l’àrea de Salut Pública de l’Ajuntament, de manera coordinada, mantenen actius els mostrejos i controls analítics de les aigües residuals en diversos punts de la ciutat amb l’objectiu de disposar de dades sobre la presència del virus SARS-CoV-2 i, en conseqüència, fer un seguiment acurat i continuat de l’estat epidemiològic i de propagació de la covid-19.

Aquest és un mètode que "s’ha demostrat eficient, en haver-se observat que la detecció del virus a les aigües residuals es produeix entre 4 i 21 dies abans que comencin a diagnosticar-se casos simptomàtics entre la població", s'ha explicat des del consistori. Aquests mostrejos van començar a efectuar-se el mes de maig de 2020, encara en fase de confinament absolut, i avui dia Aigües de Reus segueix duent-los a terme setmanalment i de manera coordinada amb Salut Pública de l’Ajuntament, que és l’àrea que dirigeix i determina els llocs i els moments idonis per fer les anàlisis.

Fins ara s’han fet un total de 456 controls analítics i la previsió és seguir-ne fent, almenys, fins a final d’aquest any. Les anàlisis que es duen a terme miren de determinar la quantitat de restes genètiques d’àcid ribonucleic (ARN) pertanyents al virus SARS-CoV-2 que hi ha en les aigües residuals.

Els resultats sempre son comparables a les dades que hi ha disponibles en la Xarxa de Vigilància del virus SARS-CoV-2 en l’aigua residual a Catalunya, que recull dades en 56 depuradores i 193 municipis del país. En el cas de Reus, les anàlisis es duen a terme en diversos punts coincidents amb les cinc ABS (Àrees Bàsiques de Salut) de la ciutat, d’una banda, i a l’Hospital Sant Joan i a l’entrada de les aigües brutes a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), d’una altra.

Indicadors avançats del virusSón diferents els estudis científics que ja han posat de manifest que les aigües residuals, just abans de ser tractades, constitueixen un bon indicador de la circulació d’un determinat virus entre la població. En el cas del SARS-CoV-2, "els estudis han constatat que els individus infectats pel virus, tant si són simptomàtics com asimptomàtics, excreten restes del virus amb la seva femta", s'ha assenyalat des de l'Ajuntament de Reus.

Paral·lelament, la vigilància ambiental del virus SARS-CoV-2 en les aigües residuals pot ser una eina valuosa per "complementar i enfortir" la vigilància clínica i epidemiològica de la covid-19. 
Participació