1 de 10
POLICIAL

Reserva de la tierra hauria distribuït de 8 a 10 milions anuals d'ampolles de vi amb distintius falsificats

Segons els Mossos, que apunten a la companyia de les Borges del Camp per delictes contra la propietat industrial, i d'estafa als consumidors

Una imatge de l'operatiu a l'empresa de les Borges del Camp | Mossos d'Esquadra
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 21 d'octubre de 2021 a les 08:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cos dels Mossos d'Esquadra ha donat més detalls, aquest dijous al matí, de la investigació oberta arran de la denúncia de la DOQ Priorat, la DO Montsant i la DO Terra Alta per la suposada falsificació d'etiquetes i segells de qualitat de botelles de vi a l'empresa Reserva de la tierra, de les Borges del Camp. El passat 8 d'octubre, agents de la policia van accedir a les instal·lacions de la companyia, i el cas és en mans del Jutjat d'instrucció 3 de Reus. Segons les primeres estimacions, des de 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d'ampolles anuals d'aquests vins.

L'operatiu policialA través d'un comunicat, els Mossos han assenyalat que al registre en qüestió es van intervenir 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsos. Si bé els vins no presenten un risc per a la salut, han estat immobilitzats "per evitar el frau al consumidor i la publicitat enganyosa", han exposat fonts del cos. 

Les investigacions es van iniciar el mes de juliol arran de la denúncia de les DO del territori, on van posar en coneixement que havien detectat la comercialització "fraudulenta" de vins per part de l'empresa investigada. Els diferents consells reguladors sospitaven que es distribuïen vins "sense control i sense complir els requisits establerts, a banda de falsejar els distintius de garantia simulant que eren de les seves Denominacions d'Origen", han explicat des de Mossos d'Esquadra. 

Els agents de la Unitat de Consum de Mossos d'Esquadra van acreditar que l'empresa comercialitzava de forma legal vins d'aquestes Denominacions d'Origen, amb marques pròpies. En el cas de la DOQ. Priorat i de la DO Montsant, "els adquiria ja embotellats a bodegues d'aquestes denominacions", mentre que en el cas de la DO Terra Alta, "els embotellava a les seves instal·lacions, prèvia qualificació dels vins i assignació dels corresponents distintius de garantia", s'ha apuntat al comunicat.

De forma simultània, s'ha afegit, l'empresa imprimia distintius de garantia que "imitaven els originals i amb les mateixes numeracions assignades", amb els quals presumptament envasava a les seves instal·lacions i comercialitzava de forma "incontrolada i fraudulenta, grans quantitats" de vi. Els investigadors van evidenciar que les numeracions originals dels distintius de garantia assignades pels diferents Consells Reguladors es repetien. En una de les actuacions es van intervenir 23 bobines, cadascuna amb 5.000 distintius, que tenien la mateixa numeració.

Dins de la mateixa operació, l'autoritat judicial ha ordenat a quatre cadenes de supermercats a aturar la distribució i venda de vins de diferents marques afectades pel frau.

Suposats delictes contra la propietat industrial i de frau als consumidorsS'investiga l'empresa i els seus responsables per delictes contra la propietat industrial, de frau als consumidors (estafa), de publicitat enganyosa i de falsedat documental. La immobilització dels vins és produeix per aturar el frau als consumidors i els prejudicis a les DO, però no perquè es consideri que els vins investigats representin cap mena de risc per a la salut dels consumidors. La investigació continua oberta, "enfocada a determinar el grau de participació dels diferents responsables de la empresa i altres persones relacionades amb l'activitat il·lícita", s'ha indicat des del cos policial.

Els vins afectats, tots propis de l'empresa investigada, es corresponien amb les marques següents: Heredad Mestral 2017 (DOQ Priorat); Heredad Mestral Ciervo 2017 (DOQ Priorat); Vega Escal 2016 i 2017 (DOQ Priorat); Clos Roja 2017 (DOQ Priorat); Vinya Carles 2017 (DOQ Priorat); Heredad Centum 2017 (DO Montsant); Vespral Gran Reserva 2014 (DO Terra Alta); Vespral Reserva 2016 i 2017 (DO Terra Alta); Vespral Criança 2016, 2017 i 2018 (DO Terra Alta); Armónico selección 2017 i 2018 (DO Terra Alta); Armónico Gran Selección 2016 i 2017 (DO Terra Alta); Vespral Vendímia seleccionada 2018 (DO Terra Alta); Gráfico gran selección 2018 (DO Terra Alta); i Gráfico selección (DO Terra Alta).

També es van immobilitzar diversos palets de vins per investigar quins són els canals de distribució, en els quals també s'havien modificat de manera "fraudulenta" els distintius de garantia. En aquest cas, es tractaria dels vins Slates of Bonmont 2017 (DOQ Priorat); Heredad Centum 2019 (DO Montsant); Carles Heredad 2019 (DO Montsant); Escal Roja Gran Reserva 2015 (DO Terra Alta); Heredad Cheroga 2018 (DO Terra Alta); i Vespral Gran Reserva 2015 (DO Terra Alta).

La companyia estudia una resposta legalAl seu torn, l'empresa Reserva de la tierra ha emès un comunicat ha assegurat que garanteix la qualitat dels vins que elabora i comercialitza. Sobre la denúncia presentada, la companyia ha exposat que la "desconeixia" fins la setmana passada i que, "com no podia ser d'una altra manera", ha col·laborat amb la investigació per "demostrar la qualitat" dels seus productes. 

L'operatiu dels Mossos ha suposat un "fort impacte" per a la reputació de l'empresa, s'ha indicat, el que fa que s'estudiï una resposta legal per la "situació d'indefensió" que al seu parer s'ha generat. 

També us pot interessar: 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: