1 de 10
DIGUES LA TEVA

En memòria de Xavier Blanc i Navarro

Una imatge de Xavier Blanc | Josep Molina
per Fernando Caminals Hernàndez, Reus, Catalunya | 23 d'octubre de 2021 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Xavier Blanc (1964-2021) va néixer a Barcelona, tot i que els seus orígens venen de la Franja de Ponent, concretament de Vall-de-roures.  De ben jovenet, va iniciar els estudis de violí, junt amb la seva germana Esther, amb la professora Ofèlia Rodrigo. Es va graduar al Conservatori Municipal de Barcelona i als divuit anys, va ingressar a l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. Al cap de dos anys ho va fer a l’Orquestra Ciutat de Barcelona on, al cap de poc, li van oferir un contracte fix que va rebutjar per anar a ampliar estudis al Conservatori de Rotterdam amb el violinista francès, d’origen rus, Jean-Jacques Kantorow. Explicava que ell mateix s’havia buscat els recursos per anar-hi.  

La professió, músicEn tornar a Barcelona, l’any 1988, s’incorpora a l’Orquestra del Teatre Lliure i també forma part del Quintet Cordes Invisibles i del Quartet de Corda del Teatre Lliure. També va fer una temporada a l’Orquestra Simfònica del Vallès. Va fer gires per tot l’estat espanyol, l’estat francès, Gran Bretanya, Països Baixos, Alemanya, Itàlia, Portugal, Israel i Bulgària. Fa enregistraments per Harmonia Mundi, FLOC, Stradivarius, Discmedi i New Contemporary Music i també per la televisió catalana i espanyola. En aquesta trajectòria artística va rebre importants premis: Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya, Premi Ciutat de Barcelona, Premis 1991 i 1992 CD Compact, ffff Télérama, CHOC Le Monde de la musique, 10 de Repertoire, Diapason d’Or, CD Reference Moderne Compact, Must Compact Disc Magazine, Timbre de Platin, Premi Altaveu i Grand Prix du Disque Charles Cros.  

Més que un somni, la Camerata XXIMentre Xavier Blanc vivia intensament aquesta activitat artística, el 21 d’abril de 1991, a la ciutat de Reus, un il·lusionant col·lectiu de professors de música, vinculats a diverses escoles de música de les comarques de Tarragona, s’uneixen per tal de crear una associació cultural privada. Associació sense cap patrimoni fundacional, i amb la voluntat d’impulsar la formació de joves músics mitjançant la creació d’activitats específiques i la creació d’un conjunt orquestral que definia els següents objectius: la formació musical integral del jove instrumentista que busca la professionalitat com a determinació; la promoció de nous valors amb l’estímul pels joves que demostrin una inclinació cap al cultiu de la música; el coneixement, tractament i divulgació del repertori orquestral de cambra, i de la integració cultural i social.
 

Una imatge del músic Foto: Josep Molina


Uns objectius doblement bells perquè els hem vist complir al llarg de 30 anys. Era el naixement de la Camerata XXI i totes les altres activitats que giraven al seu entorn. Xavier Ballester va ser el primer director del Conjunt i al cap de poc temps el va succeir Xavier Blanc.  

El desembre de 1992 es va organitzar el primer concert de Reis al Teatre Bartrina de Reus i l’estiu de 1993 comença la primera edició de les colònies musicals a La Pobla de Cérvoles. L’any 2002 l’Associació Camerata XXI esdevé una fundació, de la qual, Xavier Blanc n’assumeix la presidència l’any 2005. Alguns dels adolescents que van començar amb el “Conjunt Orquestral Simfònic Camerata XXI” després n’han format part, i destacar la seva modesta procedència, així com de la diversitat de pobles de les comarques de Tarragona, de Reus a la Serra d’Almos, de Cambrils a Mora d’Ebre. De Salou a El Vendrell.  

La volada de la Camerata XXI, portar música arreuL’impuls dels programes Educatius, de les Colònies Musicals, del Conjunt Orquestral Simfònic, de l’Orquestra i dels concerts de Petit Format que permeten arribar als pobles més petits, va lligat a la figura de Xavier Blanc que genera i dinamitza les activitats amb molt encert. La Fundació Camerata XXI va ser una eina necessària, per la mateixa estructura de l’Orquestra i de totes les activitats musicals.
 

Blanc, un apassionat de la música Foto: Josep MolinaSovint, quan els companys d’orquestra veient que els organismes oficials potser no estaven a l’altura de tota aquesta labor, de la feina continuada, ell feia un bon somriure, i seguia, insistia, programava… La gira de l’Orquestra Camerata XXI, l’any 2013, va ser un nou camí, més que una il·lusió.  

La docènciaEn l’àmbit de la docència, en una primera etapa, va estar vinculat al Conservatori Professional de Badalona. Després va impartir classes a l’Escola del Centre de Lectura de Reus i a l’Escola Municipal de Cambrils i també va dirigir les orquestres del Centre de Lectura de Reus i de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Móra d’Ebre. Un músic vital, entregat, generós Com explicar la importància, l’impacte positiu, que ha provocat el pas del Xavier Blanc a les comarques de Tarragona, en general mancades de recursos humans artístics que s’impliquin amb l’entorn? Ho feia amb les seves qualitats personals: Professionalitat. Rigor. Implicació. Optimisme. Força. Il·lusió. Ganes de viure. Sentit de l’humor. Alegria. Amor.  Tot un referent a les nostres comarques. Ho trobarem a faltar, com el seu somriure i la seva calidesa. Si ha estat capaç de sembrar, d’escampar tantes llavors, de recollir-ne alguns fruits, s’ha de continuar adobant la terra, regant, convençuts que la dedicació a la música és una professió docent, de divulgació, d’amistat i de servei. En el seu cas als pobles de les comarques de Tarragona, amb la vista posada al món.

Fernando Caminals i Hernàndez és membre fundador de Camerata XXI.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: