MEDI AMBIENT

Les pernoctacions il·legals al Parc Natural del Delta de l'Ebre cauen en picat

Per setmana Santa, van arribar a pernoctar 539 vehicles en diferents zones prohibides del Parc Natural, mentre que a l'agost se'n van comptabilitzar 52

per Aguaita.cat, Delta de l'Ebre | 19 d'octubre de 2021 a les 17:20 |
Vehicles pernoctant en zones prohibides del Parc Natural del Delta de l'Ebre | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Parc Natural del Delta de l’Ebre i els ajuntaments de Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, Amposta, Sant Jaume d’Enveja i l’Ampolla han fet una valoració positiva del pla de xoc que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa per evitar la massificació dels parcs naturals amb l’objectiu de compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i les turístiques.

De 539 vehicles a 52 pernoctant en zones on no és permesa l’acampada

Una d'estes mesures ha estat el control de les pernoctacions en zones no permeses. El dissabte 3 d’abril, en plena Setmana Santa, es van comptabilitzar 539 vehicles acampats que pernoctaven dins de l’espai natural en zones on no és permesa l’acampada. El dissabte 14 d’agost, personal tècnic del Parc va fer un nou cens nocturn amb el resultat de 52 vehicles acampats.

La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat problemes de massificació als parcs naturals catalans. L’increment de visites ha estat causat, d’una banda, per la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destinacions; i, de l’altra, per l’arribada de nous perfils menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.

Campanyes de sensibilització i informació

A començaments d’estiu, durant dos caps de setmana es va realitzar una campanya d’informació i sensibilització per explicar als visitants l’ordenació de l’ús públic al Parc Natural del Delta de l’Ebre, i també se’ls informava que no és permès pernoctar ni acampar en zones del Parc. Esta campanya es va dur a terme coordinadament amb Agents Rurals, Mossos, Guàrdia Civil i les policies locals dels ajuntaments de l’Ampolla, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja i Deltebre.

També s’ha treballat en mesures com ara la regulació d’aparcaments, la millora de la senyalització, la incorporació d’agents cívics al medi natural i la informació o el control de la pernoctació il·legal. La millora de la senyalització ha consistit en la instal·lació de plafons informatius en les principals zones amb problemàtica de sobrefreqüentació del Parc.

Pel que fa als aparcaments, a banda de l’aparcament del Trabucador, les platges de Migjorn i del Serrallo s’han marcat amb pals i cordes per protegir la vegetació natural, i l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja va disposar dos agents cívics per reforçar la informació en aquests espais.

A la platja d’Eucaliptus, es van instal·lar també pals i cordes a banda i banda de tota la pista principal per ordenar el pas de vehicles, l’aparcament i la protecció de les zones amb vegetació natural. A més, l’Ajuntament d’Amposta va reforçar la informació en aquest espai amb quatre agents cívics durant el període estival. En els caps de setmana d’estiu, la mitjana de vehicles estacionats ha estat a l’entorn de 480 vehicles. A les platges de la Marquesa i Bassa d’Arena, l’Ajuntament de Deltebre  també ha habilitat pàrquings per evitar que els vehicles col·lapsin aquests espais.

El Departament ha volgut reforçar també les zones de nidificació i la vigilància informativa sobre les colònies de cria d’ocells de la punta del Fangar, l’illa de Buda i el Garxal (juny i juliol, caps de setmana). S’ha disposat una caseta amb un/a informador/a en aquests punts estratègics.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: