EXPOSICIONS

Carrutxa acull «La feina que no es pot deixar. Pastors a Montsant»

És una mostra itinerant que, a més, es complementa amb un parell de xerrades a la seu de l'entitat

La mostra es podrà veure a Carrutxa fins al novembre | Cedida
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 18 d'octubre de 2021 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des d'aquest dilluns 18 d'octubre i fins al 5 de novembre es podrà visitar al local de Carrutxa (a la travessia del carrer nou de Sant Josep, 10, planta baixa) l'exposició La feina que no es pot deixar. Pastors a Montsant, una mostra itinerant produïda pel Parc Natural de la Serra de Montsant i elaborada a partir de la recerca del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa.

L'exposició apropa a un ofici present des de fa segles a les nostres muntanyes, a les particularitats històriques de la ramaderia a Montsant, amb ramats de proximitat i altres que feien transhumància, els tipus de bestiar: ovelles, cabres de llet o cabres blanques... i a l'aprofitament de la llana, la llet i la carn; al llegat dels pastors en l'arquitectura popular, els objectes i el patrimoni immaterial.

Més enllà de la visió etnogràfica i històrica, aquesta exposició i el seguit de xerrades que s'han fet per diverses poblacions prioratines aquest estiu, vol sensibilitzar la població i obrir una reflexió sobre la necessitat de mantenir o recuperar una ramaderia extensiva, amb ramats sempre acompanyats de pastors, com a eina de gestió del territori i generació de productes de qualitat per a l'alimentació.

En aquest sentit, cal esmentar l'elaboració de formatges artesans, poc present en el passat a Montsant, però molt habitual en l'actualitat. Sense oblidar noves propostes relacionades amb l'àmbit educatiu o del lleure.

L'exposició es presenta dins el cicle Rural i urbà, amb l'objectiu de presentar recerques en curs, però també reflexionar, en aquest cas, sobre les implicacions que té en el present el manteniment d'oficis tradicionals com el de pastor. I també sobre com la muntanya ha estat i és espai de treball i amb exigències de conservació, més enllà de la visió lúdica i de pràctica esportiva que hom pot tenir des del món urbà.

Amb motiu de l'exposició tindran lloc, al local, dues xerrades. Dimarts 19, a les 7 de la tarda, Salvador Palomar serà l'encarregat de la ponència Una feina necessària: patrimoni i actualitat de l'ofici de pastor, per fer la presentació de la recerca efectuada entre 2019 i 2021. Dimarts 26, a les 7 de la tarda, Joan Rovira oferirà Els camins ramaders, sobre la importància d'aquestes vies de comunicació, la seva recuperació i usos en el present.

Horaris per veure l'exposició: de dilluns a divendres, de 5 de la tarda a 8 del vespre.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: