1 de 10
POLÍTICA

Les ordenances fiscals de 2022 s'apujaran un 2% per la previsió de l'increment de l'IPC

L'expedient de pressupost per a l'any que ve preveu uns comptes de 136 milions

La regidora Caballero, aquest dimecres, a la sala de premsa de l'Ajuntament | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 13 d'octubre de 2021 a les 13:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern de Reus portarà a votació del ple, el proper divendres 22 d’octubre, la proposta d’expedients de pressupost i ordenances fiscals per a l’exercici de 2022, que preveuen uns comptes de 136 milions d’euros (un 8% menys que enguany) "per consolidar el creixement econòmic i social" de la ciutat, segons la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, qui ha presentat als mitjans algunes de les grans línies dels esmentats expedients.

Ambició i sensibilitatSegons la regidora, la proposta del govern “aportarà una inversió històrica a la ciutat, i consolidarà les bases del creixement econòmic i social. Amb rigor i responsabilitat, però també amb ambició i sensibilitat. Per apostar pels serveis de qualitat, treballar per la cohesió social, i impulsar la ciutat cap al futur”.

El pressupost de 2022 representa un 8,1% menys que del d’enguany. "Tanmateix, es tracta d’uns comptes expansius tenint en compte l’efecte de l’operació de refinançament de firaReus de 2021", ha argumentat Caballer. Sense comparar aquesta operació, el pressupost comporta un creixement del 10,5%, tal com ha precisat després.

Caballero ha exposat que el "gran esforç inversor" es farà "bàsicament" amb nou endeutament, això sí, "sense posar en risc la sostenibilitat financera de l’Ajuntament". La projecció de la ràtio d’endeutament està per sota del 75%, tal ja com està actualment.

Una aposta "pel futur"La regidora d’Hisenda ha definit els pressupost de 2022 com els comptes "per apostar pels serveis de qualitat, treballar per la cohesió social i impulsar la ciutat cap al futur". En aquest sentit, ha subratllat que els comptes que se sotmetran a l'aprovació del ple "preveuen l’esforç inversor més important dels últims 10 anys i un pla d’inversions de 19,5 milions d’euros".


Tot entrant en detall, Caballero ha dit que l'expedient preveu l'actualització dels salaris dels empleats públics en un 2%. Aquest fet, i altres com la definició de nous programes temporals i plans d’ocupació, faran que el capítol de personal representi un increment de vora 800.000 euros. La despesa corrent incorporarà nous serveis o "millores" dels actuals. La regidora s'ha centrat en el futur centre social el Roser, que suposarà un cost anual de 455.000 euros.

També ha anuncuat una millora "notable" dels serveis digitals, en una aposta per "racionalitzar, optimitzar i apropar" la gestió municipal a la ciutadania. La despesa en noves tecnologies, doncs, s’incrementarà en 500.000 euros. A banda, ha comentat "l'impacte" que genera la nova inversió prevista a Sirusa i el cànon d’eliminació de residus, valorats en uns 600.000 euros. A més, ha avançat la propera renovació del sistema d’informació per a la gestió tributària i de recaptació, "un servei que ha de contribuir a millorar l’eficiència de l’Ajuntament en la gestió tributària i en la relació amb els contribuents".

Ordenances fiscalsD’acord a l’evolució de l’IPC prevista pel Banc d’Espanya, la proposta d’expedient d’ordenances fiscals planteja una actualització del 2%, "per atendre els increments de despesa induïts pel context socioeconòmic i per decisions d’altres administracions", ha raonat la regidora.

Altres consideracions sobre les taxes i els tributs són la bonificació de fins a un 70% de la quota de l’IBI a aquells immobles que apliquin una renda limitada per una norma jurídica; l'ampliació de tres a cinc anys de la bonificació de l’IBI per a les instal·lacions de plaques solars fotovoltàiques; una nova bonificació, aquesta per als vehicles classificats com zero emissions o amb característiques equivalents, que serà d’un 75% el primer exercici des de la matriculació; un 65% el segon; un 50% el tercer, i un 30% pel quart.

Caballero ha indicat també que es preveu una reducció d'un 10% a les tarifes dels marxants i brocanters. I "com excepció a l’actualització general", la taxa la taxa de la grua "s’ajustarà" al cost del servei. Finalment, es crearà una nova ordenança, aquesta per preveure la "possibilitat" d’utilitzar la recaptació executiva per a la morositat d’ingressos d’empreses municipals com l’aigua o la conservació del cementiri.

Caballero i la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, convocaran a la ciutadania a una audiència pública telemàtica que tindrà lloc el pròxim dimecres 20 d’octubre per presentar i debatre a l’entorn dels expedients de pressupost i ordenances fiscals. Serà a partir de les 7 de la tarda, i es podrà seguir aquí.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: